Pozsonyi kifli (és bejgli egy csapásra)

Mi nagyon szeretjük a pozsonyi kiflit, de bevallom, ezzel együtt csupán kétszer készítettem.
IMG_1919

Bevallom picit csaltam a készítése közben, mert közel a fele tésztából bejglit sütöttem. 😛
Szóval úgy nézett ki, hogy egy kis adag tésztát készítettem, abból lett 8 pozsonyi kapocs (mert a mákos pozsonyit ácskapocs formára hajtjuk) és egy kisebb bejgli.

Egy dologra kell figyelni ennél a omlós-élesztős tésztánál, hogy bár élesztővel dolgozunk, nem szabad elkezdenie dolgozni, vagyis a tésztának hidegen kell lennie, hogy ne kezdjen el megkelni!
Ha elkezd kelni, nem lesz se márványos, se fényes és a kisült sütemény állaga sem olyan lesz, mint kellene.

 

Ez a recept a cukrász recept, amit tanultam.

25 dkg liszt
10 dkg margarin (sütő)
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
kb. 1 dl tej
1 tojássárgája
1/2 dkg só
vaníliás cukor, citromhéj

Töltelék:
25 dkg darált mák vagy dió
18 dkg kristálycukor
kb. 7 cl víz
(3 dkg mazsola)
vaníliás cukor, citromhéj, baracklekvár

Kezdjük a töltelékkel.
Cukorszörpöt készítünk. Vagyis a cukrot a vízzel egy lábasban addig melegítjük, míg sűrű szirup lesz belőle. Ahogy felolvad a cukor, vegyünk ki egy keveset és óvatosan két ujjunk között csipegessük. Ha erős szálat képez az ujjaink között, jó is lesz.
Ezzel öntjük le a mákot vagy diót és összekeverjük.
Ha egy kicsit hűlt, teszünk hozzá lekvárt. Sokkal finomabb lesz a töltelék

A tésztát is összegyúrjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót.
Elmorzsoljuk benne a puha margarint (ne olvasszuk, legyen szobahőmérsékletű), a porcukrot is hozzákeverjük és ha használunk, akkor a citrom héját is beledobjuk.
A tojássárgáját elkeverjük a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt.
Elkeverjük és beleöntjük azonnal a lisztes keverékbe.
Jó alaposan összegyúrjuk, sima tésztát kell kapnunk. Egy zacskóba téve lehűtjük, majd utána dolgozunk vele tovább.

A töltelékből 1 kiflihez 2,5 dkg-t használunk. Ezt előre kiporciózhatjuk és rövidke szivar alakúra formázhatjuk.

Ha a tészta hideg, 4 dkg-os gombócokra osztjuk, majd egyesével ovális alakúra nyújtjuk és a tetejére téve egy töltelék szivarkát, lefelé görgetve kialakítjuk a kifli formát. A végeit össze keskenyítjük és formára hajtjuk.
A mákos töltelékű kiflik ácskapocs formára készülnek, a diós kiflik pedig patkó formára.

Sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk őket, majd lekenjük egy tojás sárgájával és hűtőbe tesszük.

Ha megszáradt a sárgája, átkenjük fehérjével.
Ezt is rászárítjuk a kiflikre.
Ezután előmelegítjük a sütőt 180-190 fokra és addig sütjük őket, míg szép barna színt kapnak.

IMG_1920

Ezután már csak meg kell várni, hogy kihűljenek. 🙂

De elmesélem, hogyan készült a bejgli. A töltelékből is félretettem.
Kinyújtottam a tésztát négyzet, vagy fekvő téglalap alakúra.
Erre simítottam a tölteléket úgy, hogy a rövidebb széleken és alul 1-1 cm, felül pedig kb. 3-4 cm szabadon maradjon.
A két rövidebb oldalát ráhajtjuk a töltelékre, alulról is ráhajtjuk és szintre lapogatjuk. (Így a kisült bejgli két vége nem lesz magasabb.)
Ezután feltekerjük a bejglit, majd ugyanúgy járunk el, mint a kiflikkel.
Megkenjük sárgájával, rászárítjuk, megkenjük fehérjével, rászárítjuk, majd egy hurkapálcával teljesen átszúrjuk 3 helyen, hogy a gőz távozhasson és megsütjük.

IMG_1923

Azért a töltelék-tészta arány így elég baráti, nem? 😉
IMG_1925

Szóval ez a klasszikus bejgli.
De én mutatok Nektek másmilyet, ha esetleg nem lenne szimpatikus ez az omlós-élesztős tészta (mert vannak, akik nem szeretik).

 

IMG_1926

 

Fogyasszátok egészséggel!

borítókép10819087_10205091309303484_722854533_n

Print Friendly, PDF & Email