IMG_7321

Eljött az idő, hogy készítettem az oviba is, ide-oda mézeskalácsokat. Az oda begyúrt tészta nyújtásakor jött az ötlet, hogy a neten már oly sok helyen látott bögre peremére tehető kis házikókat is gyártsak. 🙂 Na nem sokat, kettőt összesen, az is pont több volt a kelleténél, mert nekem ez pepecs munka volt……Egészen pontosan azért, mert a puha tésztácskát még hagyján, hogy méretre szabdalom, épségben, kevés deformitással kellene áthelyeznem a tepsire, de valamiért aznap olyan trampli kezeim voltak, hogy ez nem ment olyan simán, mint ahogy azt annak előtte a lelki szemeimmel látni véltem.
Lényeg a lényeg, aki kedvet érez álljon neki, mert végülis nem macerásabb, mint egy nagy házikót építeni. 😉

Nagy segítséget jelentett az Ági oldalán talált minta. Ez alapján dolgoztam.

Tehát kinagyítottam a szerintem megfelelő méretre, lemásoltam egy sütőpapírra (a monitorra helyezve), majd átmásoltam egy keményebb papírra (pusztán csak saját kényelemből és időhúzás céljából……mintha nem lett volna belőle elegem már rögtön az elején! 😀 ) és körbe vágtam. Aztán a kis darabkákat rátettem a tésztára, körbe vagdostam, majd a tepsire tettem. A többi tésztát pedig a szokott módon kiszurkáltam.

 

b_greh_zik_forma
Kép forrása: Boldog Kukta

És ha még nem hiányoltátok volna, akkor most mondom, hogy EZT a mézes receptet használtam ismét! 😉

Mert ha valaki mézeskalácsot szeretne készíteni, ugye kell hozzá egy tészta recept is.

180 fok 10 perc és kész is.

Aztán ha kihűlt be lehet keverni az írókát. Jó masszívra, de azért zacskóból nyomhatóra készítjük.
Az íróka receptet is ITT találjátok.

A ház összeállításához a két bejárat hátulját oldalt írókával húzzuk, majd felállítjuk a falakat és ha áll a ház, rátesszük a tetőt. Én akkor dekoráltam, amikor már megszáradt az íróka.
Lehet cserepeket rajzolni rá, de én most 1-2 szem Smarties cukorkával dekoráltam. 🙂
Ha pedig készen van a dekor és meg is száradt teljesen, akkor mehet a csészére. 😀 Olyan kis cuki, jó kedvre derít! 🙂 Karácsony reggelére, vagy egyszerűen csak hangolódásképpen meg lehet lepni a családot 1-1 ilyen kis házikóval, ahogy reggel ott csücsül a kakaós bögre szélén, mikor a picik pizsamában, kócosan, ásítozva kimennek a konyhába reggelizni….

IMG_7288

A többi tésztából pedig karácsonyfa díszek lettek. Olyan kis helyesek. Megjegyzem most először sikerült normálisabban bánnom az írókával, büszke is vagyok magamra, de persze tudom, sehol nem vagyok a nagyokhoz képest, viszont a 45-50 db mézes kontúrozása közben kb. úgy a negyed mennyiségnél már azt hittem megőrülök. 😀

IMG_7306

Szépségeim. Sütés előtt lyukasztottam ki szívószállal a tésztát, de igazából bőven elég akkor lyukasztani, amikor kihűlt sütés után. Meg aztán nem biztos, hogy egy koktélszívószállal kell művelni mindezt, teljesen jó a legvékonyabb kis szívószál is, amit már szerintem sok helyen nem is kapni. (Tudod, amit régen darabokra vágva cérnára fűztünk pattogatott kukoricával váltva így készítve home made karácsonyfa díszt!)

IMG_7302

Szóval a karácsonyi készülődés első fázisa lezajlott.

Mézi sütésre FEL! 🙂

További képeket a Facebookon a Mézeskalácsoztam is, valamint a Meg sem állok Karácsonyig című albumokban találsz.

Print Friendly, PDF & Email