Ismét bejgli, mert mit mondtam többféle ízben készült egy adag tésztából.
A forralt boros ötlet után szintén Limara egyik töltelék receptjét próbáltam ki. Az apropója az volt, hogy mint sokan mások, mi is elsősorban sülve, önmagában esszük a sütőtököt és nem is nagyon tudtuk egészen a tavalyi évig másként elképzelni a fogyasztását… amikor is elkészült életem első sütőtök krémlevese, ami mellesleg pazar ízvilágot nyitott meg előttünk!
Mindemellett nagyon szimpi volt a sütőtök-mézeskalács páros és mivel van még az előző sütésből dugi mézes gondoltam bedarálom. 😀
Nem egy nagy kaland az elkészítése, csak finom sütőtököt kell hozzá sütni. Nekem eléggé víz ízű, semleges, hitvány tököt sikerült vásárolnom, de ennek ellenére nem lett rossz a bejgli. 🙂
12 dkg mézeskalács ledarálva
25 dkg sütőtök megsült húsa
1 mandarin reszelt héja
Mindössze ennyi dolog kellett a töltelékembe, nem kell plusz fűszer a mézeskalács fűszeressége miatt.
A mézeskalácsokat egy késes aprítóban szinte porrá daráltam, majd a sütőtök hússal, villával összekevertem, bele a mandarin héja és kész is. Mehet a bejglire.
Ha gondoljátok csokicseppeket is lehet a keverékbe szólni, mert ezek a dolgok csokival is nagyon jól működnek együtt, nekem készült egy negyed kilós rúd ilyen formában is, ld. második kép.
És akkor jöhet a figyelemfelhívós rész, a töltési módszer, hogy formás kis bejgliket kapjunk:
Kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra, ami alá NEM lisztezünk. A tölteléket egyenletesen oszlatjuk el rajta (nem többet, mint a tészta súlya, mert hajlamos szétnyomni) úgy, hogy a tészta szélétől kb.1 cm körbe üres maradjon.
Ha elegyengettük a töltit, akkor a két oldaláról (rövidebb oldalak) ráhajtjuk a tésztát a töltelékre és lenyomkodjuk, hogy egy síkban legyen a tészta és a töltelék. Ugyanezt a műveletet elvégezzük a hosszabbik oldalakon is, külön ügyelve a sarkokra. Majd magunktól elkezdjük feltekerni. Nem szorosan, nem lazán, ahogy engedi a tészta. Áttesszük sütőpapírral bélelt tepsire, majd megigazgatjuk és jöhet a tojás, stb.
Ezek fontos dolgok! És az is, hogy sütés előtt teljesen az aljáig szúrjuk át pár helyen hurkapálcával, hogy a gőz távozhasson.
Ha pedig megsült, szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Meglepően finom ez a verzió is, ha van sült tökötök teszteljétek!
További képeket a Facebookon a Bejgli projekt első felvonás című albumban találsz.
2012-es bejgli projektemről képeket a Facebookon a Bejgli projekt 2012 című albumban találsz.