Nincs Karácsony mézeskalács nélkül. Mondjuk nálunk évekig bizony mégiscsak VOLT. 🙂 De mióta haza költöztünk, azóta gyakorlatilag én is sütöm a mézeseket.Igaz mindehhez kellett egy tuti recept. Annak idején én is sokfélét kipróbáltam, de elegem lett belőle, hogy általában a fogunk tört bele és még csak finom sem volt. Aztán szerencsére megismertem Adriennt, aki ezzel foglalkozik. Ő gyárt rendelésre is mézeseket, neki már a kezében van a recept is, az írókázásról meg aztán már ne is beszéljünk.
Nekem semmi adottságom nincs a díszítéséhez, de nyilván ez is csak gyakorlás kérdése, mint mondjuk a jó házi fondán készítése. Nyilván ha naponta írókát és terülőmázat kevernék, akkor nekem is rá állna kezem, szemem, hogy mikor megfelelő sűrűségű a használathoz. Ez a rutin még nincs meg. 😉

Mézeskalács tészta (kb. 3 tepsi mennyiséghez):

50 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 g szódabikarbóna
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
25 dkg méz (nálam akác, de lehet vegyes virágméz is)
6 dkg vaj vagy margarin
2 tojás

Felmelegítjük a mézet a vajjal és félretesszük.
Nagyobb tálba mérjük a lisztet és a porcukrot, belekeverjük a szódabikarbónát és a fűszert is.
Közepébe ütjük a tojást, beleöntjük a langyos vajas mézet, majd összedolgozzuk. Zárható dobozban másnapig hűvös helyen pihentetjük.
Ha nem használjuk fel az egészet, akkor a maradékot hűtőben tároljuk.
Másnap kivesszük a tésztát, lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk és 3-4 mm vékonyra nyújtjuk.
Kiszúrjuk a kívánt formákra, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk egymástól picit távolabb, mert kissé megnőnek majd sütés közben.
180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 7-9 percig sütjük.
Írókázás előtt pihentetjük néhány órán át a kihűlt mézeseket.

Az írókázós részéhez én kétféle receptet használok. Ha megenni szándékozunk a mézeseket, akkor tojásfehérje porból készítem, ha csak díszítésre szánom az írókát, akkor rendes, friss tojásfehérjéből.

A tojásfehérjeporos íróka:

225 gr szitált porcukor
pár csepp citromlé
45 ml melegvíz
1,5 evőkanál Meringue Powder por (tojásfehérje por)

Tegyük a tojásfehérjéket és a citromlevet egy tálba. Egy tiszta fakanállal keverjük össze. Apránként adjuk hozzá az átszitált porcukrot, adagonként jól keverjük el. Ha egyszerre adjuk hozzá az egész mennyiséget akkor nehezen kezelhető, fénytelen, csomós cukormázat kapunk. Gél állagú ételfestékkel kedvünkre színezhetjük.

Tojásfehérjés íróka:

1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé vagy ecet

A porcukrot átszitáljuk és hozzákeverjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlevet is. Nem használjuk fel az összes cukrot, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.

Terülőmáz:

Az írókából készítjük úgy, hogy egy  kis pohárban egy-két evőkanál masszát pár csepp vízzel folyósabbra hígítunk. Csak módjával a vízzel, mert ha túl híg (és még csak nem is fog hígnak tűnni, csak mikor dolgozol már vele), lefolyik és kissé áttetsző lesz.
Illetve összekeverésnél lazán keverd, mert ha kis buborékos lesz, csúnya lesz a máz.

Fényes piros máz:

Egy pohárban elkeverünk 3-4 evőkanál meleg vízben 1 evőkanál zselatint, állni hagyjuk pár percig. Kis lábosban vizet melegítünk, beletesszük a poharat, és kevergetve feloldjuk a zselatint benne. A por alakú vagy zselés ételfestékből apró adagokat keverünk hozzá a megfelelő szín eléréséig. Ha folyékony ételfestéket használunk, akkor csak 3 evőkanál vízben oldjuk a zselatint.
A forró vízben folyékonyan tartott mázat lapos ecsettel kenjük a mézesekre és ezután hagyjuk teljesen megszáradni őket.

Tehát akár saját fogyasztásra, akár díszítésre, akár ajándékba készítetek mézeskalácsot, ezt feltétlenül próbáljátok ki, nagyon finom tészta! 🙂

Karácsonyi előkészületekre fel, mi már ünnepi lázban égünk! 😉

Print Friendly, PDF & Email