IMG_1610

Nálunk hagyomány Karácsonykor ostyát enni mézbe mártva vacsora után. Épp úgy, mint egy almát annyi felé osztani és megenni, ahány tagú a család. Az összetartozás jegyében.

A minap kellett készítenem 12 db szerencsesütit. Ennek a sütinek a tésztája roppant egyszerű, egy macerásabb pontja van, amikor a 200 fokos sütiket egyesével kell meghajtogatni.
Anno a Restaurant Day-re készítettem azt hiszem 50 db-ot. Na ott negyedfokú égési sérüléseket szereztem az ujjbegyeimre. 12 darab még viszonylag elviselhető.

Aztán ahogy sütöttem őket és még volt tésztám, eszembe jutott, hogy mi lenne ha ostyákat sütnék belőle.
Amikor kiveszed a sütőből még lágy, formázható a tészta (bizonyos mértékig), de pár másodperc múlva megkeményedik, roppanóssá válik.

Ez a tény vezetett az ostyakészítésig.

 

IMG_1611

Az alaprecept a szerencsesüti receptje:

70 g vaj
70 g porcukor
40 g tojásfehérje (egy tojásfehérje kb. 30 gramm)
10 dkg finomliszt

A puha vajat a porcukorral alaposan felhabosítjuk, majd egyenként hozzácsurgatjuk a tojásfehérjét, és a lisztet is belekeverjük a géppel.
Teljesen egynemű, sima masszát kell kapjunk.

Vékony, kb. 1 mm vastag és kb.20 cm átmérőjű kört kenünk a masszából jó minőségű szilikonos sütőpapírra, vagy szilikonlapra.
Ügyeljünk, hogy teljesen sima legyen, mert a legkisebb egyenetlenség is kijön majd sütéskor.
Az is nagyon fontos, hogy tényleg szinte papír vékony legyen, mert csak így lesz a kész süti roppanós.
Ha csak egy kicsit is vastag a tészta nem tud teljesen kiszáradni majd és roppanós törés helyett inkább szakadni fog a tészta mikor esszük.

Légkeverés nélkül, 200 fokos sütőben kb. 1-2 perc alatt addig sütjük, míg szép aranyló nem lesz a széle, majd azonnal készre formázzuk a sütiket.
A sütőből kivéve kb. 5-10 másodperced van készre hengergetni a sütit, így sietned kell nagyon.
Ezért a szerencsesütiket egyenként kell sütni.

Amint kisült egy tésztalap, azonnal ráfektetjük az egyik szélére egy fakanál nyelét és rásodorjuk a tésztát. Kihúzzuk a fakanalat és félretesszük az ostyát.

Mindegyikkel így járunk el.

Ha készen vagyunk és kihűltek, légmentesen lezárjuk őket. Egy zacsiba, műanyag dobozba zárjuk.

IMG_1615

Nagyon finom! 🙂 Igaz vastagabb, mint a megszokott bolti ostyák, viszont sokkal finomabb! Nálunk biztos idén Karácsonykor már ilyen szerencsesütiből avanzsált ostya lesz az asztalon. 😉

 

IMG_1619

Egyéb karácsonyi receptekből néhány példa:

Szódabikarbóna díszek

Családi ünnepek tábla

Krémpuncs

Print Friendly, PDF & Email