Nekem van egy tuti bevált mézeskalács receptem. Viszont a minap szembejött velem a Facebookon ez. Gyereketető írta, az eredeti forrása egy Rama receptes könyv. Kíváncsi voltam, milyen ízű és állagú lesz a kisült kalács.IMG_1743


Egyelőre még melegek, de formára szépek. Szépen megnőttek, formatartó a tészta és az illata is rendben van. Persze a fűszerkeveréktől nehéz lenne nem rendben lennie. 🙂

És Virágnak hála egy tuti tippet is szereztem: az igazi M&M-s cukorkáról sütés közben nem olvad le a cukorbevonat! Ez fontos! 😉

Én fele adagot készítettem tesztelés gyanánt. Viszont ez is 3 tepsi mézest eredményezett.

Hozzávalók:
2 bögre liszt
1/2 bögre porcukor
7 dkg vaj vagy margarin
1/4 bögre méz
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

A mézet és a margarint kissé megolvasztjuk, könnyebb úgy vele a munka.
Aztán mindent egy tálba teszünk és összegyúrjuk.
Azonnal nyújthatjuk is, amint egynemű lett a tésztánk.
Kb. 3 mm vastagság megfelelő. Kiszúrjuk a kívánt formákat és sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk.

IMG_1728
A számomra bevált mézesnél nem tehetjük ilyen közel őket egymáshoz, de ezt nyugodtan.
170 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük őket. Nekem 10 perc volt a megfelelő.
A cukorkákat – ha használunk – sütés előtt nyomjuk a tésztába.

IMG_1741

Valóban gyors, és finom is! Bátran próbáljátok ki.
Az én bevált tésztámból (is) készíthettek ilyen bögrére tehető mézeskalács házikót:IMG_7321-600x399

De ha a a dekorálás nem is fontos szempont, készíthettek más mézeseket is:

Mézeskalács kenyér

Sütőtökös – mézeskalácsos bejgli

Mézeskalács

Vagy egyéb karácsonyi finomságot/szépséget:

Karácsonyi ostya saját kezűleg

Szódabikarbóna díszek

Krémpuncs

Nugátos szaloncukor

Sült alma likőr

Csatlakozz hozzám a Facebookon is! :)

szarvasos face fejléc

Print Friendly, PDF & Email