Úgy néz ki megsülve, mint egy csokor rózsa. 🙂 Bár kicsit bele kell látni a gyönyörű virágokat, de legalább nem hagyományos fonott vagy csavart kalács formája van.
Férfiaknak is ajánlott az elkészítése, akár Valentin-napon is meglephetik egy ilyen “csokorral” a kedvesüket.
Átkötve egy piros szalaggal, mellé egy kis bonbon…elkalandoztam.Lényegében akármilyen már bevált kalács tésztával elkészíthető, mégis azt mondom próbáljátok ki ezt a tésztát, mert nagyon finom!!!
50 dkg liszt
1/2 mk só
2 – 2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
1 teáskanál vanília aroma vagy vanília szirup
1 tojás
2 ek margarin (olvasztva, picit visszahűtve)
1 felvert tojás a kenéshez
Tetejére:
tej és vaníliás porcukor
Az élesztőt a tej egy részében egy evőkanál cukor kíséretében felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, a többi cukorral.
A maradék tejben elkeverjük a tojást, majd az aromát is.
Ha felfutott az élesztő a tej kíséretében a liszthez adjuk, majd mehet bele a margarin is.
Kidagasztjuk, majd lefedve egy órán át kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk egészen vékonyra.
Egy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk, majd 3 kört némi átfedéssel egymás mellé mektetünk és a rövidebb feléről feltekerjük.
Középen kicsit elvékonyítjuk, majd egy késsel félbe vágjuk. Így kapunk két rózsát.
Egy 28 vagy 30 cm-es formát kivajazunk, liszttel szórunk és belerakosgatjuk (nem túl szorosan) a rózsákat.
Ami tészta nekem maradt, azt befontam és külön megsütöttem.
Felvert tojással megkenjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel megsütjük. Ez kb. 25-30 perc.
Ahogy megsült, a sütőből kivéve tejjel kenjük és vaníliás porcukrot szitálunk rá.
Nagyon finom kalácska.
Egyéb kalácsok, péksütemények a blogon:
Csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂
Forrás: AranyTepsi