Történt egyszer, hogy nem tudtam elmenni üzletbe zsemléért, hogy apának másnapra szendvicseket készítsek. Gondoltam akkor nekiugrok valami házi péksütinek, így gyártottam kifliket.
Nagyon finomak, egyszerű elkészíteni őket és tényleg, szendvicsnek is tutik voltak! 🙂

80 dkg liszt
kb. 5 dl tej
4 dkg élesztő
1 ek só
1 púpos ek cukor
2 ek tejföl
2 ek napraforgó olaj
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A sót elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a kefírt és az élesztős tej, ill. olaj hozzáadásával tésztát készítünk. Először tálban dolgozzuk össze, majd borítsuk a tésztát lisztezett deszkára, és jól gyúrjuk át. Ne legyen lágy a tészta, inkább rugalmas. A liszt minőségétől függően a tej mennyisége változhat.
Langyos helyen kelesszük duplájára, majd ha megkelt, deszkán gyúrjuk át, és osszuk 4 felé. Egy-egy részt nyújtsunk kör alakúra, és vágjuk 4 felé. Az így kapott cikkelyeket szélesebb felüknél kezdve tekerjük fel kifli formájúra, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne tegyük túl közel egymáshoz, mert nőni fognak sütés közben!
Tetejüket kenjük meg langyos tejjel, és hagyjuk még 15-20 percig kelni a tepsiben. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Rácsra tegyük, és hagyjuk kihűlni.

Recept innen.

Print Friendly, PDF & Email