A kürtöskaláccsal mindig az volt a bajom, hogy szeressük-szeressük, de olyan ritkán és elvétve kapni felénk és ráadásul nem is olcsó, hogy muszáj valahogy magamnak meggyártani.
Először egy olajban sült kürtöskalács verzió.

Kürtőskalács
Kürtőskalács


2-3 éve vettem tehát egy aukciós oldalon egy kürtöskalács készítő szettet nem drágán 1500 ft+posta volt.

Kaptam hozzá egy kis tepsit is, amibe két rúd egyszerre való sütéséhez van hely. (Itt jegyezném meg, hogy a nyeles nyújtófák és esetleg alufóliába burkolt papírtörlő tekercsek is nagyon megfelelnek e célra.)

25_16655_264094_fb6dd1780cf7905e532da8832271bdca_baef06_301

Miután azonnal kipróbáltam egy receptet, amit az Ízek, torták és más állatfajták oldalán találtam, nagyon gusztának véltem de végül csalódtam benne – a mai napig nem értem mit szúrtam el – kipróbáltam azt a receptet apósoméknál, ami a szetthez volt.
Bár furcsálltam a dolgot, mert olajban sült kalácsokat írt a recept és úgy tudtam azért sütőben szokták sütni őket, ha már nincs kimondott gépezetünk e műveletre…belevágtam, mit veszíthetek.

A recept így szól: (nem nagy kunszt)

Kevés langyos tejben felfuttatunk 2 dkg élesztőt.
5 dkg cukrot, 1 tojássárgáját és fél kg lisztet elkeverünk, hozzá öntjük az élesztőt, még kb. olyan 3 dl tejet (ez saccra ment, ugyanis a receptből kifelejtődött minden nemű folyékony alapanyag) és pici sót.
Puha tésztává gyúrjuk, majd letakarva fél órán át kelni hagyjuk.
Megolajozzuk vagy vajazzuk a fáinkat és a kis tepsibe olajat öntünk, amit szépen elkezdünk melegíteni amint elkezdjük feltekerni az első kalácsot.
A tésztát sodorni kezdjük ujjnyi vastagra és elkezdjük az olajozott fára csavarni. Nem szorosan, hézagosan. Nem nagyon vastagra, mert a közepe nyers marad, így sem fog kiszáradni, nem kell aggódni!

Sodrunk vele párat, hogy ellapuljon a tészta és kitöltse a réseket és már mehet is a forró olajba.

Gyakorlatilag nagyon lassú forgatással azonnal szépre sül a kalácsunk, semmi időnk nincs arra, hogy egy újabbat felcsavarjunk, olyan gyorsan sül a kalács.

Ahogy kivesszük az olajból azonnal hempergetjük az ízesített cukorba, várunk kicsit és lehúzzuk a fáról.
Azért szép kalácskák lettek és finomak is! (Nem tocsog az olajban és nem érezni rajta, normális kürtöskalácsok lettek!)


 

Aztán most kipróbáltam faszénen sütve Limara kalács receptjét:

50 dkg finomliszt
1 mk. só
3 ek. cukor
1 tojás
3 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj

Az élesztőt elkevertem a tejben, majd a vaj kivételével mindent a robotgép táljába tettem és elkezdtem dagasztani. kis idő múltán locsoltam hozzá vékony sugárban a vajat, majd sima tésztává dagasztottam. Vagyis a gép.
Ezután letakarva fél órán át hagytam pihenni a tésztát.
Olvasztunk még 5 dkg vajat, előkészítjük a fáinkat, majd 4-5 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát enyhén lisztezett felületen.
1-1,5-2 cm széles csíkokra vágjuk (függ a sütőfánk méretétől).

IMG_0948
A fát bevajazzuk, majd rátekerjük a tésztát kis hézaggal.
Ezután párszor átgördítjük az asztalon, hogy eltűnjenek a hézagok.
Megvajazzuk a tésztát is, majd kristálycukorba forgatjuk és elkezdjük sütni.
Ahogy karamellizálódik a cukor, vagyis körbe ilyen szép barna lesz, forgathatjuk is az ízesített cukorba (Fahéja cukor, vaníliás cukor, kókusz, stb.).

IMG_0953 Mi fahéjasat és kókuszosat készítettünk.

IMG_0957

De persze sörös dobozt alufóliázva, vagy papírtörlő gurigákon, akár sütőben sütve is lehet készíteni, ahogy és ahol szeretnénk. Nem mindig sikerül (legalábbis nekem), a tegnapiba is volt csoffadtabb, szebb verzió, de ez van. 🙂 Gyakorlat teszi a mestert!

IMG_0959

Ha tetszettek a kürtőskalácsaim, csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂

facebook kép

Print Friendly, PDF & Email