IMG_7684

Vendégváró apró falatoknak, gyerekzsúrra, de akár szendvicsnek iskolába vagy munkába is tökéletes.

Ezt a falatnyi finomságot Aranytepsinél láttam és nem is haboztam sokat, hogy kipróbáljam. 🙂 Nagyon kis pofás rudacskákat készítettem belőle, amit aztán a gyerekeknek szendvicsnek készítettem el. Nagyon tetszett nekik, simán megették mindenestül! 🙂

Gyakorlatilag akármilyen bevált kelt tésztából készíthető, csak a forma másabb a megszokottnál. Nem zsemlének, vagy kiflinek, hanem hosszúkás rudaknak formázzuk a tésztát, amolyan bagett formára.
Feltétnek természetesen azt pakolunk rá, amit szeretnénk, vagy amit a vendégség apropója megkíván.

40 dkg liszt
2 dl tej
2 dkg friss élesztő
1 tk cukor
3 dkg margarin
1 kisebb tojás sárgája
1 kk só

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a margarint, a tojás sárgáját és a sót.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk.
A tésztát hosszában 4 egyenlő nagyságú csíkra vágjuk.
A hosszabbik oldalukról feltekerjük. A tészta szélét a rudak oldalához csípjük és ezt a részt alulra fordítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rajuk. Hagyjuk még kb. 30 percet kelni.
Lespricceljük kevéske vízzel.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Imádjuk a kelt tésztákat, ha nem szeretnénk bagettet, tudom ajánlani a zsemle receptet, amiből egyszerűen nagyon finom, lyukacsos, laktató, finom, igazi zsemle készíthető.
Ha pedig hagyományosan a kenyér a mindenünk péksüti ügyileg, akkor egy egyszerű, sütőzacskós változat akár a kedvencünkké is válhat.
Vagy ott a Bagel, ami most kezd berobbanni jobban a köztudatba és nem is véletlenül. Nagyon finom, laktató és mégis újszerű finomság.
Egyéb péksüteményeket is találsz nálam, szemezgess kedvedre.
További képeket a Facebookon a “Kelt” bagett című albumban találsz.
Print Friendly, PDF & Email