IMG_7691Mostanában mindenhol Bagel receptekkel találkoztam. Fene se értette, mit esznek ezen annyira, így arra adtam a fejem, hogy kipróbálom. Tetszett a formája, bár a lyuk értelmét nem láttam ott a közepén, de biztos van funkciója (és azért mondom, hogy biztos, mert tényleg). 😉 Szórtam mindennel, amit találtam. Kisült, kóstoltam, beleszerettem és mindenkit megértettem azon nyomban! 😀
Nagyon finom, számomra akár magában, akár szendvics formájában is.A helyzet az, hogy számítasz egyfajta zsemle ízre, de nem azt kapod. És ahogy készíted ez nyilvánvalóvá válik, hogy nem “hagyományos” íze lesz, de mégsem tudod elképzelni milyen.

A cukros vízben való előfőzés után már sejted, hogy kap egy édes bevonatot…..és milyen finom bevonatot…  🙂

60 dkg finomliszt
3 g só
dkg nádcukor
1 tk étolaj
1 dkg vaj
1 db tojás
3 dl víz
1,2 dkg élesztő

Főzéshez:
víz
5 dkg nádcukor

Szóráshoz:
mák, szezámmag, lenmag, só, tökmag, napraforgómag

Tegyük egy tálba a tojást, a nádcukrot, az élesztőt és a víz 1/3-át.
Ezeket csomómentesen keverjük el, majd tegyük bele az olajat és a vajat.
A lisztet és a sót tegyük a robotgép táljába.
Öntsük hozzá a kikevert tojásos keveréket, és a maradék vizet.
A tésztát dagasszuk simára, majd picit lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le légmentesen folpackkal (!) és 40 percig kelesztjük.
Ha lejárt a 40 perc, osszuk a tésztát annyi egyenlő részre, ahány bagelt készítünk – 10 db-ra.
Virgoljuk, azaz kigömbölyítjük a darabokat és hagyjuk őket pihenni 5-10 percet.
A pihentetett tészták közepét két hüvelykujjunkkal lyukasszuk át, majd körbe-körbe forgatva a tésztákat, szépen tágítsuk ki a lyukat a közepükben.
A lyukak pihentetés közben kicsit össze fognak szűkülni, így ügyeljünk, hogy megfelelően nagyra készítsük őket, de mégse túl nagyra.
Egy benedvesített konyharuhával takarjuk le, és fél órát hagyjuk kelni szobahőmérsékleten a tésztákat.
Tegyünk fel forrni egy lábos vizet (nem kell sok, 2-3 liter), amiben elkevertünk 4-5 dkg nádcukrot.
A megkelt tésztákat ebben főzzük oldalanként 15-20 másodpercig.
Itt arra kell figyelnünk, hogy az az oldala, amelyik kelesztés közben lefelé volt, az az oldala legyen felül a vízben.
15-20 másodperc után fordítsuk meg a vízben, majd egy szűrőkanállal emeljük ki és tegyük egy sütőpapírral fedett tepsire.
Szórjuk meg magvakkal, vagy sóval és rögtön tegyük be egy 220 C-fokra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük arany barnára.
A sütés elején érdemes egy picit meggőzölni (én a sütő aljába löttyintettem úgy fél deci vizet és azonnal bezártam az ajtót).
A sütés utolsó 5 percére pedig a légkeverést kapcsoljuk be, hogy szép pirosak legyenek a bagelek (de éppen rá is grillezhetünk picikét).

A receptet természetesen Varga Gábortól kölcsönöztem.

Print Friendly, PDF & Email