IMG_7691Mostanában mindenhol Bagel receptekkel találkoztam. Fene se értette, mit esznek ezen annyira, így arra adtam a fejem, hogy kipróbálom. Tetszett a formája, bár a lyuk értelmét nem láttam ott a közepén, de biztos van funkciója (és azért mondom, hogy biztos, mert tényleg). 😉 Szórtam mindennel, amit találtam. Kisült, kóstoltam, beleszerettem és mindenkit megértettem azon nyomban! 😀
Nagyon finom, számomra akár magában, akár szendvics formájában is.

A helyzet az, hogy számítasz egyfajta zsemle ízre, de nem azt kapod. És ahogy készíted ez nyilvánvalóvá válik, hogy nem “hagyományos” íze lesz, de mégsem tudod elképzelni milyen.

A cukros vízben való előfőzés után már sejted, hogy kap egy édes bevonatot…..és milyen finom bevonatot…  🙂

60 dkg finomliszt
3 g só
dkg nádcukor
1 tk étolaj
1 dkg vaj
1 db tojás
3 dl víz
1,2 dkg élesztő

Főzéshez:
víz
5 dkg nádcukor

Szóráshoz:
mák, szezámmag, lenmag, só, tökmag, napraforgómag

Tegyük egy tálba a tojást, a nádcukrot, az élesztőt és a víz 1/3-át.
Ezeket csomómentesen keverjük el, majd tegyük bele az olajat és a vajat.
A lisztet és a sót tegyük a robotgép táljába.
Öntsük hozzá a kikevert tojásos keveréket, és a maradék vizet.
A tésztát dagasszuk simára, majd picit lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le légmentesen folpackkal (!) és 40 percig kelesztjük.
Ha lejárt a 40 perc, osszuk a tésztát annyi egyenlő részre, ahány bagelt készítünk – 10 db-ra.
Virgoljuk, azaz kigömbölyítjük a darabokat és hagyjuk őket pihenni 5-10 percet.
A pihentetett tészták közepét két hüvelykujjunkkal lyukasszuk át, majd körbe-körbe forgatva a tésztákat, szépen tágítsuk ki a lyukat a közepükben.
A lyukak pihentetés közben kicsit össze fognak szűkülni, így ügyeljünk, hogy megfelelően nagyra készítsük őket, de mégse túl nagyra.
Egy benedvesített konyharuhával takarjuk le, és fél órát hagyjuk kelni szobahőmérsékleten a tésztákat.
Tegyünk fel forrni egy lábos vizet (nem kell sok, 2-3 liter), amiben elkevertünk 4-5 dkg nádcukrot.
A megkelt tésztákat ebben főzzük oldalanként 15-20 másodpercig.
Itt arra kell figyelnünk, hogy az az oldala, amelyik kelesztés közben lefelé volt, az az oldala legyen felül a vízben.
15-20 másodperc után fordítsuk meg a vízben, majd egy szűrőkanállal emeljük ki és tegyük egy sütőpapírral fedett tepsire.
Szórjuk meg magvakkal, vagy sóval és rögtön tegyük be egy 220 C-fokra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük arany barnára.
A sütés elején érdemes egy picit meggőzölni (én a sütő aljába löttyintettem úgy fél deci vizet és azonnal bezártam az ajtót).
A sütés utolsó 5 percére pedig a légkeverést kapcsoljuk be, hogy szép pirosak legyenek a bagelek (de éppen rá is grillezhetünk picikét).

A receptet természetesen Varga Gábortól kölcsönöztem.

Print Friendly, PDF & Email