Házi kenyér
Nem nagyon szoktam kenyeret sütni. Ennek az oka egyszerű: annyi mindent készítek már itthon, hogy sokszor nincs időm mindent legyártani és egyébként is egyszerűbb ezt megvenni és én a tecsós kenyeret pl. kimondottan szeretem is.
Na de megesik olykor, hogy elfogy itthon a kenyér és nem tudok elmenni boltba, na ekkor (és amikor egyébként is rám jön) megesik, hogy itthon sütök kenyeret.
Eddig általában sütőzacskóban sült kenyereket sütöttem, de most erre esett a választásom. Finom olívaolajos.
Amellett, hogy a látványa is lenyűgöz a frissen sült kenyérnek, nem elhanyagolható az íze sem, valamint az sem, hogy nincs benne dúsítószer, tartósítószer, semmiféle adalékanyag.

50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
0,5 dl (olíva)olaj
2 tk. só
2 tk cukor
2,5 dl kéz meleg víz

Az élesztőt kevés cukorral elkevert vízben felfuttatjuk.

IMG_8922

IMG_8923
Ha felfutott, akkor a többi hozzávalóval sima tésztát dagasztunk, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

IMG_8925
Ezután kicsit lisztezett deszkán átgyúrjuk (én tettem még hozzá kevés olívaolajat).

Megformázzuk és a formába tesszük.
Nekem a forma egy tefal, teflon bevonatos püspökkenyér forma volt.

IMG_8926
A tetejét 3 helyen éles késsel bevágjuk és letakarva ismét kb. fél órát hagyjuk kelni.

IMG_8927

Addig a sütő bemelegszik 220 fokra.

Addig sütjük, míg szép színt nem kap. A romából kifordítva ha kongó hangja van, átsült.

IMG_8930 IMG_8931

Házi kenyér

IMG_8946

Olyan finom kenyérke lett! Hmmm……..

Te szoktál otthon kenyeret sütni?

Csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂

facer

Print Friendly, PDF & Email