Nem véletlen a cím. Ez a csoda közel 14 óra alatt készül el, mégis illik rá a pikk-pakk jelző. Miért is? Nos, hát összekevered a hozzávalókat, folpackkal lefeded és meleg helyen hagyod kelni 12 órát. Ez után is csak annyi a dolgod, hogy kettőbe, vagy négybe veszed, hengerré formázod (na, ezt sem kell túlzásba vinni, amolyan rusztikus módon tökéletesen elég), csavarsz rajta négyet-ötöt és sütőpapírral bélelt tepsire helyezed. Hagyod kelni egy órát, majd kb. 30 perc alatt készre sütöd.
Magyarul: neked igazából alig kell tenned valamit és reggel frissen ott van Neked a meleg, magvas kiflicske, amiből azonnal készülhet is a reggelinek való szenya.
Nekem nagyon tetszik az elkészítés folyamata maga és a végeredmény is, szóval welcome a konyhámban drága hami!
És hogy mit mivel kell összekeverned? Nem ártana tudni, igaz!?

50 dkg liszt (30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 20 dkg finomliszt volt nálam)
5 gr szárított élesztő (nekem belecsúszott egy 7 grammos csomaggal)
12 gr só
4 dl langyos víz
különböző magok keveréke a szóráshoz (ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy mindenféle pirítás nélkül szórtam rá, ám a magvak könnyebben emészthetők, ha meg vannak pirítva, szóval javaslom pirítani, de nem feltétlenül szükséges)

Tehát a magvak kivételével mindent összekeverünk egy tálban, folpack, meleg hely 12 óra, majd újra kis meló. Lisztezett felületen 2 vagy 4 hengert formálunk, csavarunk rajta négyet-ötöt, mint ahogy azt már fentebb jeleztem, majd a tepsin még kel egy órát. Ezután megspricceljük vízzel és megszórjuk a magvakkal.
A sütő aljába – ahogy kelt tésztáknál szoktam – egy lábasba vizet tettem, így gőzös sütőben sütöttem meg, ami 180 fokra elő volt melegítve. Körülbelül 30 percet töltöttek bent a kiflik, figyeljük, ne maradjon nyers az alja, de ropogjon a héja.
Amikor kivettem azonnal megspricceltem egy kis vízzel.

Fantasztikus szenyák készültek belőle, nekem nagyon bejött, csak épp a tk rozslisztem fogyott épp el. 🙂

Forrás: Fakanál – Ahogy eszik, úgy puffad

Print Friendly, PDF & Email