Szerencsesüti
Szerencsesüti

Eredetit sosem ettem, viszont már próbálkoztam az elkészítésével. Az első kísérletem nem sikerült a legjobban, vastag, bumszli tésztája volt és inkább hasonlított a vaníliás holdakra, mint egy szerencsesütire.

De aztááán…. AZTÁÁÁÁN…

Szóval készültem a Restaurant Dayre és szerettem volna valami zsákbamacska szerűséget vagy tombolát kitalálni. És akkor ugrott be a szerencsesüti, abban úgyis jóslatok vannak és akkor az egyikben elrejtek egy GRATULÁLOK feliratot, amivel nyerni lehet. Konkrétan egy 22 cm átmérőjű csokitortát dobtam fel az érdeklődőknek.

Kb. 25 db szerencsesütihez:
70 g vaj
70 g porcukor
40 g tojásfehérje
10 dkg finomliszt

 

A puha vajat a porcukorral alaposan felhabosítjuk, majd egyenként hozzácsurgatjuk a tojásfehérjét, és a lisztet is belekeverjük a géppel.
Teljesen egynemű, sima masszát kell kapjunk.
Vékony, kb. 1 mm vastag, 10-11 cm átmérőjű kört kenünk a masszából jó minőségű szilikonos sütőpapírra, vagy szilikonlapra. Ügyeljünk, hogy teljesen sima legyen, mert a legkisebb egyenetlenség is kijön majd sütéskor. Az is nagyon fontos, hogy tényleg szinte papír vékony legyen, mert csak így lesz a kész süti roppanós.
Ha csak egy kicsit is vastag a tészta, akkor először hajtogatáskor fog a sarkoknál törni, végül pedig nem tud teljesen kiszáradni majd és roppanós törés helyett inkább szakadni fog a tészta mikor kinyitják. Ez sem jó.

IMG_9567

Légkeverés nélkül, 200 fokos sütőben kb. 1-2 perc alatt addig sütjük, míg szép aranyló nem lesz a széle, majd azonnal készre formázzuk a sütiket.
A sütőből kivéve kb. 5-10 másodperced van készre hajtogatni a sütit, így sietned kell nagyon.
Ezért a szerencsesütiket egyenként kell sütni.

IMG_9569

Hagyjuk pár percig hűlni, hogy teljesen megszilárduljon, majd tegyük bele a papírtekercset.
Ha állnak a levegőn, hajlamosak felpuhulni, így kihűlés után légmentesen lezárva érdemes őket tárolni.
Én celofánba csomagoltam őket, amíg tartott az anyag.

IMG_9579

Jóslatokat lehet találni a neten több helyen. Keress rá guglin.
Én 50 db-ot készítettem, vagyis dupláztam az adagot. Jó pár órán át sütögettem őket, arról nem is beszélve, hogy teflon kéz szükséges a hajtogatásukhoz, hiszen a 200 fokos tésztát kell készre hajtanod és egy bizonyos darabszámnál már elkezdenek fájni az ujjbegyeid…. De azért elviselhető volt és sikerült legyártani az 50 darabot.

Aznap senki nem húzta ki a szerencsés sütit, maradt pár darab. Apa harapott rá a nyerő fecnire 2 nap múlva.
De újra felajánlottam a tortát és meg is nyerték, nemsokára elkészül. 🙂

Kíváncsi vagy, miket készítettem még a vendégek számára a Restaurant Dayen? (Amik már megjelentek a blogon.)

GYÖMBÉRSZÖRP

CITROMFŰSZÖRP

AMERIKAI CSOKIS KEKSZ

NUTELLÁS HAB MANDULÁS CSÓKOKKAL

CSOKOLÁDÉ TORTA

SUSHI

BROWNIE

TÁPIÓKAPUDING ZÖLDPARADICSOMLEKVÁRRAL

BLACK VELVET CUPCAKE

BONBONOK

MACARONOK

KARAMELLIZÁLT FEHÉRCSOKOLÁDÉ

CITROM PITE

Ha tetszett a recept, csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂

facebook képRecept forrása: Apróséf