Nutellahab mandulás csókokkal
Nutellahab mandulás csókokkal

Ez a finom kis poharas (üveges desszert) abszolút a véletlen szülötte.
Történt ugyanis, hogy nutellás krémmel kellett tortát készítenem és tanácstalan voltam.
Aztán adtak egy teljesen egyszerű receptet, amihez krémsajt, nutella és tejszínhab kellett….csókjaim meg voltak, így a maradékot csak úgy egybekóstoltam.

Tehát. Elkészítettem a krémet. A tortába a következő krém került (19 cm átmérő):
12 dkg mascarpone
2 ek nutella
2 dl habtejszín

A mascarpone-t hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, különben nem lehet simára keverni.
Habosítsuk ki, majd keverjük hozzá a nutellát.
A tejszínt verjük kemény habbá és forgassuk össze a két tál tartalmát. (Ha hulalával, vagy cukrászhabbal dolgoztok, akkor a kikevert mascarpone-hoz is lehet önteni a tejszínt és úgy felverni.)

Ennyi a krém. Na, ez ment a tortába és ez ment a pohárkrémbe is.
A tortát ahogy betöltöttem, hogy hogy nem maradt egy kevés a tálban. Hát gondoltam ne menjen kárba….kanalaztam belőle. És olyaaaaaaaaaan finom vooooolt…..ettem hozzá kis mandulás csókot és megszületett a pohárdesszert ötlete.
Ekkora adag 5 bébiételes üvegre elegendő. Ha az egész doboz mascarpone-t erre szánjuk lesz 10 üveg finomságunk.

Szóval macaront is sütöttem és voltak olyan példányok, amik sajnos nem sikerültek, mert kirepedeztek. Mivel 4 színben készültek macaronok és mindből volt leeső darab, így adott volt, hogy színes csókokkal rétegzem majd a habot.
A macaronok a következő recepttel készültek:
75 gramm tojásfehérje
50 gramm kristálycukor
90 gramm mandulaliszt
135 gramm porcukor
ételfesték (gél 1-2 csepp)

Egy sütőlemezt kibéleljük a maki sütő lapunkkal vagy méretre vágott sütőpapírral. (Nekem a sütőpapír jobban bejött, mert a szilikonos maki lapra sok menthetetlenül letapadt, a papírról azonban feljöttek.)
A tojásokat hagyjuk 1-2 órát a konyhapulton, hogy szobahőmérsékletűek legyenek a fehérjék (a recept 4 napos öregítést ír, hát működött nálam anélkül is, egyébként sem szimpatikus a 4 napig álló tojásfehérje).
A darált mandulát és a porcukrot leszitáljuk, összekeverjük egy nagyobb tálban.
A fehérjéket elektromos habverővel magas fokozaton jóóóó kemény habbá verjük! Amint elkezd habosodni folyamatos keverés mellett apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot.
Amikor már nagyon tömör és masszív, akkor hozzáadjuk az 1-2 csepp színezőt és 1-2 fordulattal el is keverjük. Innentől spatulával dolgozunk. Szépen elkezdjük a tojáshabot elvegyíteni a mandulával.
Alaposan eldolgozzuk ,de csak óvatosan bánjunk a habbal.
A már egynemű keveréket addig keverjük (úgy, hogy ne kanalazzunk már bele levegőt, hanem a spatulát inkább jól lenyomva tartva, masszírozó mozdulatokkal keverve inkább kifelé préseljük a benne rekedt bubikat), amíg a spatulát kiemelve szalagokat képezve folyik le róla a tészta. Eddig és ne tovább!
Mehet egy 8-10 mm-es csővel ellátott habzsákba a tészta és már nyomhatjuk is a korongokat a sütőpapírra egymástól kissé távolabb, hogy a terjeszkedő tésztakupacok ne érjenek majd össze.
Nagyjából 3-4 cm átmérőjű tésztahalmokat készítsünk.
Ezután száraz helyen pihentetjük a makikat legalább 30 percig. Amikor óvatosan hozzáérünk és a teteje szilárdnak tűnik mehetnek a sütőbe. Ez eltarthat egy órát is, mire kialakul, de én 30 percnél nem pihentettem ezt az adag tésztát tovább és jó lett.
160 fokra előmelegített (légkeverés) sütőben sütjük a makikat (nekem ez a hőfok bevált, működött) kb. 10-12 percet.

Még több macaronos receptet találsz ITT.

Szóval fogjuk a kimosott, lecsepegtetett bébiételes üvegeket és egy habzsákból habot nyomunk az aljukra. Rádobunk pár csókot, majd ismét hab. Ismét csókok, csak más színnel (ha van), majd pici hab és a tetejére díszítésként valami színes, ami nagyon feldobja.
Hogy még gusztább legyen átkötjük az üveget színes szatén szalagokkal és hozzá kötünk színes kanalat is (bébikanál – DM-es).

IMG_9646

Nemhogy csak nagyon finomak, nagyon nagyon nagyon mutatósak is voltak. Imádtam őket! Gyorsan el is fogyott, legközelebb tripla adagot kell készítsek belőle!

IMG_9651

Ha összefolyt a nyál a szádban, kövess a Facebookon is! 🙂

Névtelen

Ezt a finomságot is kóstolhattad nálam a Restaurant Day-en! 🙂

Print Friendly, PDF & Email