IMG_6571Szeretjük a csokit. De ki nem? Persze nyilván vannak olyan emberek, akik nem igazán vannak oda se a fekete, se a barna, se a fehér verzióért, de ők a kivételek! 😉
Tehát mint Gombóc Artúr! Én mondjuk személy szerint mindig is a fehér csokit szerettem a legjobban. Egészen addig, amíg nme kóstoltam igazán minőségi csokoládét, mert a bolti verziók (a nagy nevek, amik minden bolt polcán megtalálhatók) bizony közelében sincsenek a minőségi csokinak. Én általában Callebaut csokoládét vásárolok, de mostanában nem volt rá keret. Meg nem is mentünk igazából olyan hely felé, ahol beszerezhető lenne. Így kellett egy hely, ami elérhetőbb és kis mennyiségű, minőségi csokit lehet vásárolni. Itt kapcsolódik be Praliné Zsuzsi. Nagyon felnézek rá, nagyon ott van csokoládé téren. Nála olvastam, hogy a LIDL-ben kapható Bellaroom fajtájú fehér csokoládét szokta használni olykor, illetve a J.D.Gross márkájú étcsokoládét.

Hát elmentem és vettem.

Igazából a motivációm a nyáron – oly nehezen beszerzett szelet formám volt. Olyan régóta szerettem volna, végre megkaptam és most már ki kellett próbálnom, tekintve, hogy konkrétan észlelhető bonbonozás elvonási tüneteim voltak már. 😀

Erre rákattanva vettem szépen fehér csokoládét és a már sokszor tesztelt és bevált karamellizált fehér csokoládét készítettem el, amiből aztán szeleteket öntöttem.

Nem bántam meg. A gyerekek sem. 😀 Ugyanis minden keverés után valamelyik mindig megmentette a spatulát és szakszerűen eltávolították róla (és az olvasztós edény faláról) az olvadt csokit. 😀

Egyem is meg őket!

Szóval most nem sokkal, 200 gramm csokival dolgoztam….mondjuk én általában ennél többel nem is szoktam, igazából! 😀

Tehát a csokoládét (ami egyébként tejcsokoládé is lehet, bár nem lesz olyan szép színe, de bronzos árnyalata lesz a folyamat során és iszonyat finom az is) a szokott módon vízgőz fölött vagy mikróban 10 másodpercenként megkeverve felolvasztjuk.

Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd 100-105 fokos sütőbe toljuk és elkezdjük a karamellizálást. Negyed óránként keverjük át, mert leéghet és akkor már nincs visszakoz. 🙂
Szóval átkevergetve átadjuk magunkat a folyamatnak és türelmesen várunk legalább két órát. Először sanszos, hogy összeáll a csoki, de ne ijedj meg. Nekem is ezt tette és kétségbe estem, majd elolvastam még egyszer Zsuzsi írását és megnyugodtam. Szépen ki is simult, de volt olyan is, hogy odaégettem. Előfordul, de szerencsére csak egyszer.

A színe folyamatosan sötétebb lesz. Bár a képen nem tűnik sötétnek (és nem is volt az), mentségemre váljon, hogy először vettem a LIDL-ben csokit, így számomra ez új volt. Az íze viszont hamisítatlanul karamelles volt.

Az első fél óra után nagyjából elkezd terjengeni az a finom fehér csokoládés karamelles illat…ember legyen a talpán, aki tud neki ellenállni! 🙂
Ott tartottunk, hogy szín. Ha meg vagyunk elégedve a színével, akkor kivehetjük a sütőből, majd öntsük át egy tiszta sütőpapírra és hagyjuk kihűlni.

Szép táblát így ebben a formában nem lehet önteni belőle, hiszen nincs temperálva.De ha kihűlt, akkor elkezdhetjük temperálni. Zsuzsi írja, hogy a beoltós módszer ez esetben nem működik és teljesen igaza van, hiszen ahhoz temperált csokira van szükség. A boltokban kapható minőségi csokoládék temperált csokoládés, pattanva törnek és ropognak, fénylenek, stb. Tehát azokkal nyugodtan lehet úgy temperálni, hogy a csoki kétharmadát felolvasztjuk, majd úgy hűtjük le, hogy a maradék 1/3-ot beledobjuk és addig keverjük, míg teljesen felolvad a kis rész csoki.

Ebben az esetben viszont fel kell melegítenünk 40-45 fokra, majd vissza kell hűtenünk folyamatosan keverve 27-28 fokra, ezután pedig újra visszamelegítjük 29-30 fokra.  Pindurit tán bővebben ITT írtam róla.

Mindezek után lehet szépen a formába önteni és tölteni ízlés szerint, vagy csak natúr hagyni magában a csokoládét. Mindenhogy Isteni.
Én szelet formákba öntöttem és kis kóstolótáblákat is készítettem.

Szelet formát fentebb linkeltem, hol szerezhettek be, szilikonos kóstolótábla formát pedig a Gasztroshoptól vásárolhattok.

A mini táblák hátuljára szórtam aprított aszalt málnát, fleur de selt.

Aztán készítettem saját kis dobozokat…….FOTÓPAPÍRBÓL! 😀 Mekkora ötlet, teljesen belezúgtam. 😀

 

Na milyenek? Nekiállsz? 🙂 Aki eddig kipróbálta beleesett. 😀

IMG_6599

Karamellizált tejcsoki szívek voltak ezen a házassági évfordulós tortán is.

További képeket találsz a Facebookon a Karamellizált fehér csokoládé albumban találsz.

További képeket a saját készítésű dobozról a Saját készítésű bonbonos doboz albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email