citrom pite
Citrom pite (Meyer citromból, rozmaringgal szórva)

Lemon pie, vagyis citrom pite ha úgy tetszik. Nagyon régóta szemeztem ezzel a pitével, de ezidáig nem került sorra. Most viszont az üzletben (ami útba esik az oviból hazafelé jövet) képzeljétek, nem kaptam hagyományos citromot. Nem volt. Nem akartam elhinni. Ekkor megakadt a szemem egy különös gyümölcsön és bakker, újabb döbbenet: Meyer citrom volt. A város legjobb zöldségesénél sem láttam soha, erre a három betűs ABC-ben 😉 gyakorlatilag belepottyan a kosaramba.

A Meyer citromról hozok egy idézetet Ízhuszártól, abszolút jól körbeírja, mi is ez:

“Legfontosabb tulajdonsága, hogy valahol a citrom és a narancs között van félúton, ami nem is csoda, hiszen feltehetően e kettő keresztezéséből született.  A gyermek – hála az égnek – a szülőktől csak a pozitív tulajdonságokat örökölte: ízében inkább a citromhoz áll közelebb, de annál jóval visszafogottabb, kicsit édeskés-virágos. Színben narancsosabb, formáját tekintve kerekebb, felülete pedig simább, mint hagyományos társaié, ráadásul elképesztően fűszeres az illata. Ami a táskák között a Louis Vuitton, az a citromok között a Meyer.
A legtöbb zöldségesnek fogalma sincsen arról, hogy milyen citromhibrid került a portékája közé, sőt, néha nem is tudják mire vélni ezt a “senemcitrom, senemnarancs” jelenséget, és selejtként árulják….

Meyer citrom
Meyer citrom

A tanulság: ha valami elképesztő fűszeres illatot érzünk a citrusok környékén – és nem mellette ágaskodik a fűszernövény-polc – akkor az  Meyer-citrom lesz!
Felhasználása gyakorlatilag megegyezik a hagyományos citroméval, de mégis más lesz tőle az elkészült étel. Nem önti el egyből a szánkat a tolakodó savanyúság, hanem sokkal lágyabb, összetettebb és kellemesebb….Arról már nem is beszélve, hogy a héja nagyon vékony, ellenben fantasztikusan húsos, ezért rengeteg levet tudunk belőle kipréselni.
Kipróbálása erősen ajánlott!”

Tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg sütőmargarin vagy vaj
10 dkg porcukor
1 tojás

Citrom krém:

5 tojás
17 dkg kristálycukor
3 közepes citrom leve (Akár hagyományos, akár lime, akár Meyer, de a méretekben vannak ám különbségek, ezt tartsuk szem előtt.)2 dl habtejszín (a legjobb ha állati)

A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a hideg vajjal.
Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.
Ha a tészta összeállt, akkor fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe minimum fél órára, de legalább annyi időre, míg a vaj – ami a kezünk melegétől kissé megpuhult, elolvadt, visszaszilárduljon.
Fél óra elteltével kivesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen a piteformánknak megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
Az én pite formám 22 cm átmérőjű, még 4 mini formába elegendő volt a leeső tészta.
A kinyújtott tésztát beletesszük a piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk.
A tésztát felvert tojással megkenjünk, ez biztosítja, hogy a töltelék később ne áztassa el.
Ha lekentünk, akkor villával megszurkáljuk, ezzel elkerüljük, hogy megemelkedjen a tészta.
175 fokon, légkeveréssel 15 percig elősütjük.
(Javaslom, hogy inkább pitesúllyal súlyozzuk le az első 10 percre, aztán a sütőpapíros súlyozást távolítsuk el és ekkor kenjük meg a tojással.)
Készül a szaunába
Készül a szaunába

Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. Ehhez első lépésként a tojásokat elkeverjük a cukorral.
Hozzáadjuk a tejszínt és a kifacsart citromok levét.

Citrom krém
Citrom krém

Ha készen vagyunk az elősütéssel, kivesszük a tésztát a sütőből, beleöntjük a citromos tölteléket, majd 20-25 percre újra sütőbe tesszük, amíg meg nem keményedik.

Meyer citrom pite
Meyer citrom pite
Szeletke
Szeletke

Hagyjuk kihűlni, majd szeletelhetjük. A kis formában készült pitéket tányérdesszertként is kínálhatjuk, a nagy formában készültet szeletekben.
Ha pikánsabban szeretnénk fogyasztani, megszórhatjuk rozmaringgal, vagy éppen még a töltelékbe sütés előtt is keverhetünk egy keveset. Nekem anélkül is pont megfelelt. 🙂
Olyan, mintha három réteget képezne a tészta és a krém kettőse. Az alsó réteg teljesen biztosan át van sülve, annak ellenére, hogy nyersnek tűnhet ránézésre.

Print Friendly, PDF & Email