IMG_9589

Nagyon finom szörpike készült nálam. A kertben már régóta burjánzik a rengeteg citromfű, ideje volt feldolgozni és az apropója is megjött! 🙂
Készültem az éttermes napra és kellett italt is kitalálnom, nemá’ csak víz legyen.
Így lett az egyik verzió a citromfű szörp, a másik pedig a gyömbérszörp. 🙂

Szóval a citromfű szörpi elkészítése abszolút nem bonyolult folyamat, sokkal inkább időigényes.
Leszedegetjük a citromfű leveleit és jól megtömünk vele egy fazekat. Vagy lábast. Teli.
Aztán hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, tele legyen az edény és lefedve tegyük hűtőbe egy éjszakára.
nekem 12 órát volt hűtőben, majd feltettem a gázra, felforraltam. Forrás után még 15 percig forraltam.

IMG_9521

Ezek után egy nagyobb lábast vettem elő, majd a szűrőmet (nagy tésztaszűrő) kibéleltem textil pelussal és leszűrtem a füvet.
A kapott lé minden literjéhez 1 kg cukrot és 2,5 dkg citromsavat adtam.
Ezzel újra forraltam alacsony lángon, de folyamatosan keverve, hogy a cukor mielőbb felolvadjon és le ne égjen.
Ha szükséges, habozd le, nekem nem habzott.

Kb. 5 perc forralás után előre a helyszínre készített, csírátlanított üvegekbe töltjük a szörpöt.
Lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.
Persze ha kis mennyiséget készítünk, azonnal is fogyaszthatjuk dunsztolás nélkül – megfelelő hígítással. 🙂

IMG_9590

Ha ízlett amit olvastál, kövess a Facebookon is! 😉

Névtelen

Ezt a finomságot is kóstolhattátok nálam a Restaurant Day-en! 🙂

Forrás: Eszter befőz

Print Friendly, PDF & Email