Éltünk Pesten 3 évet. Folyamatosan filóztunk azon, milyen lehet a sushi, de valahogy sosem jutottunk el odáig, hogy vegyünk is. Azt hiszem tartottunk tőle kissé.
Aztán vissza költöztünk vidékre, eltelt pár év a sushi gondolata nélkül, majd egy lehetőségnek köszönhetően egy pesti kiruccanás alkalmával elvesztettük sushi szüzességünket. És rákaptunk! 😉

Kaliforniai maki sushi
Kaliforniai maki sushi

Hiába, no, ami finom az finom! Nekünk bejött, de szerintem erre a finomságra is igaz: vagy szereted vagy nem. És pont.
Mi szeretjük, viszont ritkán jutunk hozzá és őszintén szólva mikor hozzájutnánk is 700 ft-ot fizetünk 6 db kis falatnyi boldogságért…..nem igazán éri meg.
Igaz életünkben eddig 2x rendeltünk sushit, de akkor is. 🙂
Szóval arra gondoltam, hogy el kellene készítenem itthon.
Jött is az ötlet, hogy megindokoljam miért kell megvennem a hozzávalókat: születésnapom lesz és arra gondoltam amolyan vendégváró falatoknak is készítenék makikat.
Utána is néztem, az e-bayről szándékoztam rendelni, csak nem találtam már az oldalt, ahonnan szerettem volna, így maradt belföld.
Rákerestem a neten, két üzletet találtam, ahonnan online vásárolni tudtam volna, de azon felül, hogy az anyagokat megveszem 2500 ft postaköltséget kellett volna fizetnem. Összességében 8000 ft alatt nem jöttem volna ki.
Ekkor jött Kata rokon csajom, aki járt Pesten és beugrott nekem az Ázsia Bt.-hez, ahol még sosem jártam, de tudtam, lehet kapni minden alapanyagot, ami nekem kell.
Mindent megvett és el is postázott nekem összesen 4500 ft-ért. És ebből kijön pár maki! 🙂

Videó a készítés menetéről:

@nadett000

Ha szereted a sushit, megmutatom hogyan készítsd el otthon könnyedén. Én a receptben leírt mennyiség 6x-osát készítem a videóban, így lett 6 nagy tekercsem. Recept link a biomban. #foryou #sushi #homemade #home #recept #recipe #sushirecept #házilag #diy #doityourself #nassolo #nassolda #nassolorecept #lazacos #lazac #vega #surimi #maki #makitekercs #nassolohu #blog #vlog #fy #kaja #foodtok #food #ázsiaikaja #asianfoodrecipes #asianfood #asianfoodlover #asianfoods #sushilover #sushiroll #sushitime #sushitime🍣

♬ 蜜桃物语 – 仁辰&于行

Ezeket vásárolta:- 1 csomag nori lap
– rizsecet
– wasabi
– sushi rizs

tölteléknek pár csík kaliforniai paprika

Sushi alapanyagok
Sushi alapanyagok

Jól utána olvastam, hogyan kell elkészíteni, de ahogy csináltam rájöttem jobban féltem tőle, mint amennyire nehéz valójában a kivitelezése. 🙂
Egy adaghoz írom le a hozzávalókat, aztán ezt lehet felszorozni.
Ebből is 12 db kicsike maki lesz.

67 gramm sushi rizs
90 ml víz
6,6 ml mirin (vagy 6,6 ml rizsecet és hozzá 1 mk cukor, plusz negyed mk só)
1 nori lap

Kezdjük azzal, hogy a rizst annyiszor mossuk át, amennyiszer szükséges ahhoz, hogy tiszta legyen a víz.
Nekem a tradícionális 7 öblítés jött be. Ez a kép elég béna, de látszik, hogy az első öblítéskor (kissé meg is morzsolgattam a rizs szemeket) milyen fehér lett a víz.

IMG_8702

Szóval addig cseréljük a vizet, míg szép tiszta marad. Ekkor leöntjük róla és mehet egy kis lábasba a 9 ml vízzel együtt. Lefedve a legalacsonyabb lángon főzzük míg elfő róla a víz.

Sushi rizs
Sushi rizs

Ekkor egy konyharuhát teszünk a fedő alá – miután elzártuk a lángot -, visszatesszük a fedőt és hagyjuk legalább fél órán át puhulni a maradék gőzben.

IMG_8705

Ezután vízszintesen elegyengetjük és elkészítjük a sushi zu-t.
Vagyis a mirinnel meglocsoljuk a rizst, ennek hiányában a rizsecetet meglangyítjuk és feloldjuk benne a cukrot és a sót.
Ezzel locsoljuk meg a rizst és fakanállal jól összekeverjük. (Én nem kevertem össze, úgy is jó volt, mert betöltés előtt kissé összekevertem.)

IMG_8706

Meglocsolva.
Meglocsolva.

Hagyjuk a locsolt rizst állni egy órán át. Addig is hűl, plusz puhul még, magába szívja ezt a “szirupot”.
És ekkor értettem meg, hogy a rizsecettől (vagy mirintől) van hal szaga a sushinak. 😀

A nori lapom 18*20 cm-es volt. 18*10 cm-es darabokra vágtam, majd egy ilyen bambusz vagy milyen tányéralátét szélére tettem az egyik darabot. Ja, a fényes fele legyen kívül, vagyis alul…én ezt nem is figyeltem megmondom őszintén. 🙂
Egyébként amit a nori lapról tudni kell:
“Nori a japán neve a különböző ehető tengeri füveknek ill. vörös algáknaktöbbek között. A végtermék egy megközelítőleg 18x20cm-es, 3 grammos, papír vékonyságú, sötét, fekete-zöld lap. Kiváló kalcium és vas forrás.” (Wikipédia)

Nori lap
Nori lap

Erre terítettem el a rizs egyik felét. Jól összenyomkodjuk, de vizezzük be a rizshez érés előtt a kezünket, hogy ne tapadjon.

IMG_8710

És akkor a rizs közepére tehetjük a tölteléket. Mivel nekem nem volt itthon más, kaliforniai paprikát csíkoztam bele.

IMG_8711

Aztán a tányéralátét segítségével szépen szorosan feltekertem. Néha rászorítottam, hogy jól összetapadjon az egész.

IMG_8712
Készül a sushi.

Ilyen guszta tekercset kaptam.

IMG_8713
Készülnek a makik.

Elfeleztem mindkettőt, majd a felekből 3-3 darabot vágtam. Így lett 12 db makim.

Szójaszósszal és egy pötty wasabival tálaltam.

Kaliforniai maki
Dőzsölünk!

Legszívesebben azonnal betoltam volna pociba őket, ahogy elkészültek, de apa nem volt itthon. Nehezen, de megvártam és tökre megörült, mikor meglátta a konyhapulton őket. Meg is ettük úgy állva, támaszkodva, mártogatva, levegőért kapkodva….Jó volt. Örült neki. Mondtam is, hogy veszünk lazacot és tiszta mázli, hogy hűtőházban dolgozik, jól le tudja fagyasztani -30 fokosra, hogy kihaljanak belőle a bacik, meg az ilyen kis gonosz kártevők. Örült Ő is, örültem én is, tudok sushit gyártani, úgyhogy azt hiszem már meg is oldottam a szülinapomra az összes dolgomat. 🙂

Kaliforniai maki
Azért milyen kis guszták, nem? 🙂

 Hamarosan három éves lesz a blog is! Tartsunk játékot? Az idei évtől a blog születésnapját egybe kötöm az enyémmel, úgy egyszerűbb…..szóval hamarosan…

Csatlakozz hozzám a Facebookon is!
facer

Print Friendly, PDF & Email