A karácsonyi menü tervezésének szerves részét képezi a desszertek kiválasztása is.
Összegyűjtöttem Nektek olyan szelet recepteket, amik 100%, hogy elnyerik a család tetszését és egytől-egyig illenek az ünnepi asztalra. Válaszd bármelyiket, nem lőhetsz mellé. 😉1. Csíkos szelet

Amennyiben egy kicsit pepecselőbb süteményre van időd, úgy feltétlenül próbáld ki ezt a háromféle piskótából álló csodát.

Hozzávalók  kb. 30 szelethez:
Diós tésztához:
5 ek liszt
5 ek porcukor
5 ek darált dió
csipet só
fél citrom reszelt héja
1 mk szódabikarbóna
1 tojás
1 – 2 ek tejföl (amennyiben szükséges)

Mákos tésztához:
5 ek liszt
5 ek porcukor
5 ek darált mák
csipet só
fél citrom reszelt héja
1 mk szódabikarbóna
1 tojás
1- 2 ek tejföl (amennyiben szükséges)

Kakaós tésztához:
5 ek liszt
5 ek porcukor
csipet só
1 mk szódabikarbóna
3 ek kakaópor
1 tojás
1 – 2 ek tejföl (amennyiben szükséges)

Krémhez:
1 l tej
8 ek búzadara
20 dkg margarin
18 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só

Tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj

Az elkészítés módjáért kattints IDE.

2. Fahéjas mézes szelet

A hagyományos mézes szeletet picikét talán ünnepibb verziója. Mindenképpen megéri kipróbálnod ha szeretnéd a karácsony hangulatát a szádban is érezni. 😉

A tésztához:
750 g liszt
12 g szódabikarbóna
3 nagy tojás
125 g vaj
200 g méz
200 g cukor
8 g őrölt fahéj
csipet só

Krémhez:
1,5 l tej
1 vaníliarúd
150 g búzadara
50 g liszt
50 g cukor
250 g vaj
kb. 150 g porcukor

Tetejére:
250 g csokoládé
kb. 3 evőkanál olaj

Az elkészítés módjáért kattints IDE.

3. Kozák sapka/hólabda

Sokan ódzkodnak az elkészítésétől, mert eléggé pepecs. Ám az ünnep tükrében talán hajlandóak vagyunk egy kicsivel több időt és energiát áldozni a finomságokra is, nem igaz?

Kb. 25 darabhoz:
Piskótához:
8 tojás
8 ek forró víz
40 dkg porcukor25 dkg liszt
2 ek holland kakaópor
1 csomag sütőpor (12 gr)

Krémhez:
7,5 dl tej
7,5 púpozott ek liszt
30 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg vaj
1 evőkanál rum

Az elkészítés módjáért kattints IDE.

4. Mézes krémes

Készítsd lekvárral vagy anélkül, bármelyik verzióban mennyei finom. Ha a hagyományok híve vagy ez a süti mindenképpen kerüljön az asztalra szenteste.

Tésztához:
50 dkg liszt
6 dkg zsír
16 dkg porcukor
2 tojás
4 ek tej
4 ek olvasztott méz
1 kávéskanál szódabikarbóna

Krémhez:
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 van. cukor
4 dl tej
4 ek liszt
2 ek porcukor
2 tojássárgája

Az elkészítés módjáért kattints IDE.

5. Bejgli szelet

Idegesít, hogy mindig szétreped a bejglid? Ilyenkor hiába mondja a család, hogy így is finom, sőt úgy az igaz, ha szét van repedve – nem nyugtat meg. Nos, számodra tökéletes választás a bejgli szelet, hiszen sütemény formájában készítheted el kedvenc bejglidet és ez tutira nem fog szétrepedni! 😉

Tészta:
37 dkg liszt
15 dkg vaj
1,25 dkg élesztő
1 csipet só
1,25 dl tej
1 tojás
5 dkg cukor
1 tojássárgája a kenéshez

Mák töltelék:
30 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 dl víz
1/2 citrom héja és leve
1 csomag vaníliás cukor
1 tk vaj
2 ek sárgabaracklekvár

Dió töltelék:
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2 ek sárgabaracklekvár
1 tk vaj

Az elkészítés módjáért kattints IDE.

6. Csokis marlenka

Mindenképpen különleges választás a marlenka, legyen az csokis…..

Hozzávalók egy kb. 23×18-as süteményhez:
Tésztához:
45 dkg liszt
2 púpos evőkanál holland kakaópor
15 dkg porcukor
3 ek méz
10 dkg margarin
2 db tojás
1 púpos ek szódabikarbóna
1/2 ek 20%-os ecet

Krémhez:
2 cs vaníliás pudingpor
7 dl tej
25 dkg margarin
konyak
1 l tejből készült karamell (kb. 50 dkg)

Az elkészítés módjáért kattints IDE.

7. Marlenka

…vagy hagyományos diós marlenka. Tudom, elsőre nagyon nagyon macerásnak tűnik, de kellemesen csalódhatsz a végére és örömmel konstatálhatod, hogy a készítésének bizony minden perce megérte a fáradtságot! 🙂

Hozzávalók egy kb. 23×18-as süteményhez:
Tésztához:
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek méz
10 dkg margarin
2 db tojás
1 púpos ek szódabikarbóna
1/2 ek 20%-os ecet

Krémhez:
2 cs vaníliás pudingpor
7 dl tej
25 dkg margarin
15 dkg darált dió
1 l tejből készült karamell (kb. 50 dkg)

Az elkészítés módjáért kattints IDE.

8. Puncs szelet

Erre nem tudok mit mondani, csak annyit: puncs=karácsony.

Egy nagyjából 27*17 cm-es adaghoz (kb. 25-27 szelet)
Piskótalaphoz:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
csipet só

Töltelékhez:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál baracklekvár
rum (ízlés szerint)
1 kávéskanál vanília aroma
porcukor (ízlés szerint)
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt fahéj
kevés reszelt citrom és narancshéj
5 dkg vaj
2-3 dl tej

Mázhoz:
1 tojás fehérje
20-25 dkg porcukor
3 evőkanál málna szörp
1-2 csepp piros ételfesték
+ baracklekvár (kb. 1,5 dl)

Az elkészítés módjáért kattints IDE.

9. Zserbó

Ha nem bánod, hogy a desszert is egy picit költségesebb legyen, akkor a hagyományos zserbó jó választás. Zöldségeseknél felénk 4000 Ft kilója a diónak és ebbe bizony közel egy kiló kell, a jó minőségű házi baracklekvár mennyiségéről már nem is beszélve. Előnyben azok, akiknek a kamrában ott figyelnek a házi lekvárok és betakarította a saját dióját. 😉

Hozzávalók egy 19*32 cm-es tepsihez:
Tésztához:
60 dkg liszt
30 dkg vaj vagy margarin
6 dkg porcukor
3 db tojássárgája
1,2 dl tej
csipet só
24 g friss élesztő
3 g sütőpor

Töltelékhez:
30 dkg kristálycukor
72 dkg darált dió
1 db citrom héja reszelve
2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár

csokoládé vagy tortabevonó

Az elkészítés módjáért kattints IDE.

10. Meggyes, csokis őzgerinc

Bár egy kissé kilógni látszik a sorból azért azt kell mondjam ha az egyszerűen összedobható kategóriában kutakodsz, ne keresgélj tovább. Számodra a tökéletes választás ez a pikk-pakk bekeverhető, nagyon könnyű, “eteti magát” süti!

1 darab őzgerinc formához:
12,5 dkg liszt
fél csomag sütőpor
12,5 dkg porcukor
fél üveg magozott meggybefőtt
3 nagyobb tojás
12,5 dkg vaj

A mázhoz:
1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg porcukor
2 evőkanál tej
6 dkg vaj

kókuszreszelék a szóráshoz

Az elkészítés módjához kattints IDE.

Ahogy azt már az elején mondtam válaszd akármelyiket a siker garantált lesz!
Annyit viszont még hozzáfűznék, hogy igyekezz úgy kényeztetni a család és a vendégek ízlelőbimbóit, hogy ne kapj idegbajt, ne borulj ki, mert akkor az egész csak nyűg lesz, holott az örömről és szeretetről kellene szólnia az év talán legszebb, leghangulatosabb ünnepének! Tudom mondani könnyű, de tapasztalatból beszélek! 😉