IMG_6980Nagyon régóta szemeztem vele, nagyon szerettem volna elkészíteni, de a hosszú évek alatt bizony most jött el a pillanat, hogy rászántam magam.
Szívatós egy bestia, annyi szent! 😀

Kb. 25 darabhoz:
Piskótához:
8 tojás
8 ek forró víz
40 dkg porcukor25 dkg liszt
2 ek holland kakaópor
1 csomag sütőpor (12 gr)

Krémhez:
7,5 dl tej
7,5 púpozott ek liszt
30 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg vaj
1 evőkanál rum

10 dkg kókuszreszelék a forgatáshoz
10 dkg étcsokoládé2 ek étolaj

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, meleg vizet, ezeket összekeverjük, majd hozzáadjuk a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet.
A legvégén spatulával hozzákeverjük a felvert tojásfehérjehabot.
Sütőpapírral bélelt kb. 25*35 cm-es tepsibe tesszük és kb. 30-40 perc alatt megsütjük 180 fokra előmelegített sütőben.
Kihűtjük, majd keresztben félbe, két egyforma vastagságú lapra vágjuk.
5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Elkészítjük a krémet. A tejhez hozzáadjuk a lisztet, majd felfőzzük addig amíg jól besűrűsödik. Lefedjük celofánnal és megvárjuk amíg teljesen kihűl.
A cukrokat a vajjal, rummal kikeverjük és a kihűlt masszához adjuk.
A kiszaggatott köröket összepárosítjuk és egy kerek tésztát megkenünk krémmel, ráteszünk egy másik kerek lapot és az oldalát is bekenjük szép vékonyan, majd beleforgatjuk kókuszreszelékbe. Arra érdemes figyelni, hogy a sütemények tetejét képező piskótalap a sütés közbeni alj legyen. Az egyenes és szép egyenletes is. 😉
12717476_1028634823845968_9151504333787285126_n
Tetejére gőz fölött olvasztott csokoládéból és olajból készült csokimázt teszünk. (Én étcsokoládés tükörmázat melegítettem rá és azzal kentem a tetejüket.)
12687885_1068930819813295_8641068482970622736_nAmennyiben nem használtok csokit, akkor krémmel kenjétek be a tetejét is és ott is szórjátok meg kókuszreszelékkel. Így hólabdát kaptok. Igaz, elég macerás a kivitelezése, hogy ne nyomd bele itt-ott az ujjaidat, de a tetején kanál hátával könnyen elkened a krémet és megszórod a reszelékkel. 😉
Sok piskóta megmarad. Ahogyan krém is. A kettő érdemes összegyúrni és kókuszreszelékbe forgatva golyóként tálalni. 🙂
Jó étvágyat!