IMG_7708Imádom a puncs szeletet, de meglepő módon soha nem készítettem. Hogy miért!? Igaz torta formában és minyonként már készült, de szerintem messze ez lett a legjobban sikerült. 🙂
A puncs szeletet eredendően cukrászati nemes hulladékból készítik. Igen. Amikor ezt megtudtam nem vettem többé minyont. 🙂

Pedig a nemes hulladék, értékes hulladék, sütik leesett szélei, stb. De valahogy miután pár dolgot átláttam a cukrászat kapcsán nem úgy tűnt, hogy a nemes hulladék mindenhol nemes….így marad az itthon készült, tudom mi van benne verzió! 🙂

IMG_7714
Egy nagyjából 27*17 cm-es adaghoz (kb. 25-27 szelet)

Piskótalaphoz:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
csipet só

Töltelékhez:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál baracklekvár
rum (ízlés szerint)
1 kávéskanál vanília aroma
porcukor (ízlés szerint)
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt fahéj
kevés reszelt citrom és narancshéj
5 dkg vaj
2-3 dl tej

Mázhoz:
1 tojás fehérje
20-25 dkg porcukor
3 evőkanál málna szörp
1-2 csepp piros ételfesték
+ baracklekvár (kb. 1,5 dl)

Ha van kedvetek készíthettek rá hagyományosan folyékony fondantot, avagy cukormázat az ITT leírtak alapján.

 

Először a piskóta lapot készítjük el.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük.
A sárgájákat kihabosítjuk a cukorral, elkeverjük benne a tejfölt, majd összeforgatjuk a fehérjével és több adagban belekeverjük óvatosan a sütőporral elkevert lisztet.
Egy nagy méretű tepsit sütőpapírral bélelünk és elterítjük benne a masszát.
180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük és hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez a piskótalap széleit egyenesre vágjuk és a fent leírt módon egy 20 vagy 22 cm-es formában sütünk egy újabb piskótát a fent leírt módon, csak 4 tojásból. (Vagy helyette ha van maradék piskótánk máshonnan, meg mondjuk babapiskótánk, azokat aprítsuk fel.)
A vajat egy nagy tálban enyhén megolvasztjuk, majd a tej kivételével mindent keverjünk össze.
A tejet langyítsuk meg, majd annyit adagoljunk hozzá, hogy formatartó masszát kapjunk.
Kóstolgassuk és ízlésünk szerint formáljuk az ízvilágát.

Amikor a lap kihűlt két egyforma részre vágjuk. Az egyik lesz a szelet alja. Egy tálcára fektetjük.
Nagyjából 1,5 dl baracklekvárt forraljunk fel, majd ezzel kenjük át az alsó lapot. Hagyjuk kicsit bebőrösödni és erre terítsük el a tölteléket.
A felső lap alját is kenjük át lekvárral, majd fedjük be vele a tölteléket.
Tetejét szintén vékonyan kenjük meg a forró lekvárral.
Amikor az bebőrösödik, mehet rá a máz.

A tojásfehérjét keverjük ki a porcukorral. Adjuk hozzá a szörpöt és pár csepp piros ételfestéket, hogy szép színe legyen.
Ha túl folyósnak találjuk adagoljunk még hozzá porcukrot.
Sűrűbb, de kenhető masszát kapjunk. Annak 90%-át kenjük el a sütemény tetején, majd hagyjuk a hűtőben dermedni. Pár óra múlva húzzunk rá a maradékból csíkokat.
Egy éjszakányi pihenés után szeletelhetjük. 🙂

IMG_7715Forrás: http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/bekebeli-puncs-szelet/