img_9598Imádjuk a krémest. Igaz eddig mindig sima mézes krémest készítettem, de most karácsony közeledtével a fahéj egyre nagyobb szerepet játszik a konyhámban.
Mindamellett kevés féle szelet süteményt készítettem eddig, így nem árt szélesíteni a repertoárt. 😉

Ennek a krémesnek grízes a krémje, de akár tölthető a hagyományos mézes krémes főzött vaníliás krémjével is. Ízlés dolga. Mint ahogyan az is, hogy tesztek-e lekvárt a középső réteg krém alá/helyett vagy sem. 🙂

A tésztához:
750 g liszt
12 g szódabikarbóna
3 nagy tojás
125 g vaj
200 g méz
200 g cukor
8 g őrölt fahéj
csipet só

Krémhez:
1,5 l tej
1 vaníliarúd
150 g búzadara
50 g liszt
50 g cukor
250 g vaj
kb. 150 g porcukor

Tetejére:
250 g csokoládé
kb. 3 evőkanál olaj

img_9601A tésztához a mézet a vajjal és a cukorral megolvasztjuk, ezután a többi hozzávalót belekeverve összegyúrjuk.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, a tésztát három részre osztjuk és lisztezett deszkán vékony lapokat nyújtunk belőlük, amiket a nagy tepsink méretére szabunk.
A leeső széleket újra összegyúrjuk és kinyújtjuk egy negyedik lappá (ha nagyon kemény lenne, mikróban lágyítható a tészta).
A mézes lapokat a tepsi hátán (sütőpapíron) megsütjük, rácsra csúsztatva kihűtjük.

A krémhez a tejet a vaníliával felforraljuk, belekeverem a búzadarát, a lisztet és a cukrot, majd sűrűre főzzük. Folpackkal lefedve hagyjuk kihűlni.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, ezután hozzádolgozom a kihűlt és alaposan átkevert tejbegrízt is.
Három egyenlő részre osztjuk a krémet és rétegezzük a lapokkal.
Tetejét olvasztott csokival vonjuk be, majd egy éjszakai hűtést követően hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.img_9597Jó étvágyat!

 

Forrás: http://www.egycsipet.hu/2013/03/fahejas-grizes-kremes.html

Print Friendly, PDF & Email