Nem először készítek zserbót. Több receptet is kipróbáltam már. Igazából mind jó volt, finomak, kivéve egyet, de úgy Isten igazából egyikkel sem voltam teljes egészében megelégedve. Kérdezte is a szomszédom pár hete, (aki pék-cukrász), hogy van-e jó receptem, mert pár tíz kilót kell sütnie a következő hétre. Hát elkeserítettem.
Ám most végre olyan Isteni finom zserbót készítettem, hogy elképesztő!
Pont mindennek az aránya számunkra megfelelő (bár csokiból még többet el tudnék képzelni rajta), mennyei!

Zserbó

Készítettünk anno cukrász gyakorlaton is, az sem ízlett ennyire, mert nagyobb arányban volt a tészta a töltelékhez képest (valószínűleg azért, mert megkelt menet közben).

Készültek már zserbó golyók, afféle zserbós bonbonok is.

Most viszont ez az isteni finom zserbó, aminek a receptje marad, az összes többi pedig megy a kukába.

A zserbó tésztájára érdemes odafigyelni. Nem véletlenül kell hidegen tartani, hiszen élesztős gyúrt tészta.
Az élesztőnek nem szabad “felélednie”, míg dolgozol a tésztával, nem szabad elkezdenie kelni, CSAK (!) a sütőben. Ezért addig hidegen kell tartani.
Gyakorlaton az ilyen élesztős tészták rendre megkeltek idő előtt és a végeredmény hát….abszolút nem az igazi!
Plusz arra figyeljünk, akármilyen élesztős tésztával dolgozunk, hogy a só ne találkozzon közvetlenül az élesztővel, mert megöli az élesztő gombákat. Keverjük el a sót a lisztben, úgy nyugodtan dolgozhatunk vele.

Ilyesmi tésztája van pl. a pozsonyi kiflinek is.

Lássuk a zserbó receptet egy 19*32 cm-es tepsihez.

Tésztához:

60 dkg liszt
30 dkg vaj vagy margarin
6 dkg porcukor
3 db tojássárgája
1,2 dl tej
csipet só
24 g friss élesztő
3 g sütőpor

Töltelékhez:

30 dkg kristálycukor
72 dkg darált dió
1 db citrom héja reszelve
2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár

csokoládé vagy tortabevonó

Zserbó

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 19*32 cm-es magas falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
A diót, cukrot és citrom héjat összekeverjük egy tálban.
A tészta összes hozzávalóját egy keverőtálba töltjük (a tojások sárgáit keverjük simára a tejjel, akkor nem lesz darabos), és jó alaposan összegyúrjuk.
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és 5 egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük. (Lemértem, 230 grammos volt egy gombóc.)
Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és a tepsi méreténél nagyobbra nyújtjuk.
Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tepsit. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára, amennyire tudjuk.
Nagyon vékony lesz a tészta, de sütés közben az élesztőtől meg fognak nőni picit a lapok.
Megkenjük lekvárral jómódon, majd megszórjuk a diós keverékkel.
Jöhet a hűtőből a következő tészta, amit akkorára nyújtunk, mint a tepsi mérete és a diós keverékre fektetjük. Lekvár, dió.
Addig folytatjuk, míg az utolsó tészta réteget is rásimítjuk a diós keverékre.
Egy hurkapálcával több helyen teljesen átszúrjuk a zserbó alapunkat a tepsi aljáig.
Mehet a sütőbe és alsó-felsó sütéssel kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, teljesen kihűtjük a zserbót, majd egy késsel körbevágjuk, elválasztjuk a tepsitől és fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára. Így szép lesz a teteje.
A tetejére vagy olvasztunk 3 tábla étcsokit és azzal kenjük le, vagy tortabevonóval dolgozunk. Akármelyiket is válasszuk, hagyjuk megdermedni a csokit, utána szeleteljük.

Zserbó

Tortabevonó tekintetében én egyfélét imádok. A Lidlben a sütőporok környékén lehet kapni zacskós tortabevonó csokit. Lila csomagolásban, 2-300 ft környéki áron. Olyan nagyon finom íze vaaaaan……. mmmmm….
Ha olyannal szeretnétek beborítani a zserbót, akkor két csomaggal olvasszatok meg belőle forró vízbe állítva, átnyomkodva.

Zserbó

Folyamatosan készítem az új, letölthető, nyomtatható receptkártyákat is. Az első ez a zserbó lett, de azóta már van több is. Megnézheted őket a Facebookon a Receptkártyák mappában. Mindegyik mellett ott van a hozzá tartozó URL cím, amire rákattintva megnézheted, miről is szól a recept, hogyan néz ki, olvashatsz tanácsokat az elkészítéséhez, stb.french+pink+frame+vintage+image+GraphicsFairy005d

Ha ízlett a szemednek a zserbó, csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂

NévtelenForrás: Apróséf

Print Friendly, PDF & Email