Valamiért abban a hitben voltam, hogy nálunk senki nem szereti a gyümölcskenyeret, beleértve engem is. Aztán gondoltam egy merészet és egy kis darabkát teszt gyanánt megsütöttem. Mikor férj megtudta, mi az ami épp a meleg radiátoron hűl (igen, sok eszem van a nagy hajtás közepette 😛 ), teljesen odavolt, hogy végre sütöttem, mert ő szereti. 🙂 Még ilyet! 🙂
Aztán persze én is megkóstoltam és meglepően állapítottam meg, hogy bizony nem is rossz a cucc! 😀
Írom, mi szükséges egy kis darab gyümölcskenyérhez (1 püspökkenyérformához):
A bögre 2,5 dl-es!
1 bögre liszt (160 gr)
1/4 bögre cukor (60 gr)
3 tojás
15 dkg olvasztott margarin (1 és fél kocka vaj, 3/4 bögre olvasztva kb.)
1 tk sütőpor
1/2 bögre darabolt dió
1 dobozka kandírozott vegyes gyümölcskocka
1/2 bögre darabolt étcsokoládé
2 tk rum (nálam fehér)
2 ek liszt szórni, pici vaj formát kikenni
A diót, gyümölcsöt és csokit egy tálban összekeverjük a rummal, majd megszórjuk két evőkanál liszttel és jól elkeverjük.
A vajat picit megolvasztjuk, hogy puhább legyen, majd a cukorral kikeverjük. Beleütjük a tojásokat, így is jól elkeverjük, majd beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Ebbe a viszonylag sűrű masszába forgatjuk bele a gyümölcsös keveréket.
Az így kapott jó tömör masszát egy kivajazott püspökkenyér formába töltjük és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
S bár kint fotóztam, gyönyörű napsütésben a kép mégis valamiért borongós időt sugall, azért látszik, hogy szép, anyaggal teli kenyeret kaptam.
A tetejét szórhatjuk porcukorral, én nem szórtam, mert férj nem szereti ha porcukor szórás van a cuccoson, mert általában beslukkolja és akkor köhög tőle. 🙂 Pedig nem olyankor kellene hirtelen nagy levegőt vennie szájon át, mikor porcukros sütit emel éppen a szájához! 😉
Szóval megkóstoltam és basszus ez bizony finom! Holnap tuti kell még vennem kandírozott gyümölcsöt és kell készítenem még vagy két ilyen rudat minimum.
Gyorsan elkészül, de ha másféle karácsonyi finomságra vágysz, ezeket ajánlom: Bejgli és pozsonyi kifli
Mézeskalács kenyér
Kelt karácsonyfa
Szódabikarbóna díszek
Krémpuncs
Citrom/lime krémlikőr
Sült alma likőr
“Édes otthon” – mézeskalács házikó bögrére
Vaníliás holdak
Kókuszos szaloncukor és szeletek
Mézeskalács
Konzum szaloncukor saját kezűleg
Marcipános szaloncukor fahéjas aszalt szilvával
Fahéjas mogyoró házilag
Fogyasszátok egészséggel!
Forrás: http://www.tudasfaja.com/a-legjobb-bogres-gyumolcskenyer-recept/