Annyi szilvám lett hirtelen, mint égen a csillag. Egy részéből férjnek készült pite.Én nem igazán szeretem a szilvás süteményeket, de neki nagy örömmel készítettem.
Ez volt az, amit anyósoméknál is elkészítettem pár hete, ám akkor valamiért kikristályosodott a karamellben a cukor. Most viszont tökéletes lett. 🙂 És nem mellesleg így nem kell a rossz minőségű telefonos képet ide raknom. 😛
Hozzávalók (26 cm-es formához, ami nekem egy kisebb gyümölcstorta forma)
30 dkg szilva (még magokkal mérve)
18 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
5 dkg vaj
2 tojás
2 tk sütőpor
140 ml tej
csipet só
fahéj
Karamellhez:
5 dkg vaj
12 dkg barna cukor
1 ek méz
Mossuk meg és magozzuk ki a szilvákat.
A karamellt készítjük el először.
Egy kis serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a barna cukrot és a mézet, majd közepes lángon kevergessük addig, amíg sima, krémes mártás lesz belőle.
Figyeljünk, hogy a cukor teljesen felolvadjon!
Öntsük egyenletesen a formába, tegyük rá a félbevágott szilvákat, vágott felükkel lefelé. Kevés fahéjjal is szórjuk meg, mert az íze megkívánja! 😉
Keverjük össze a lisztet, a sütőport és egy csipet sót.
Egy másik tálban keverjük habosra a vajat a cukorral.
Adjuk hozzá a tojásokat és fehéredésig keverjük.
Hozzáadjuk a tejet, majd bekapcsolás nélkül keverjük el a robotgép karjaival a lisztet addig, míg már nem fog porzani ha bekapcsoljuk a keverőt.
Keverjük sima masszává, majd öntsük le vele a szilvákat.
A 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A tészta szép barna lesz, elválik a forma oldalától.
A tésztában található zsiradék miatt nem kell kivajazni a formát.
Ahogy kivesszük a sütőből hagyjuk picit hűlni, majd egy tálra borítjuk ki még melegen. Aztán hagyjuk kihűlni és szeletelhetjük is.
Ha van vanília fagyi otthon, azzal kínáljuk.
Még több pite a blogon:
CLAFOUTIS (TEJPITE) CSERESZNYÉSEN
ALMÁS PITE (KARAMELLÁS, FEHÉR CSOKIS)
Csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂
Forrás: Vesta