Nos, tejespitét már két ízben készítettem, amiknek a receptjét ITT megtaláljátok.
Mind nagyon finom, mind más.
Most viszont az történt, hogy jelentkeztem egy számomra nagyon szimpatikus játékra ismét, ez a Blogkóstoló, aminek most Vikvi a háziasszonya. Ez már a 7. forduló és kissé szégyellem is magam, mert a 6.-ban is benne voltam, azonban a karácsony és egyéb dolgok miatt teljesen kiment a fejemből és kicsúsztam a határidőből. Így sajnos Pici Juci Cukrászdájából nem készítettem el semmit. 🙁 Ezúton is elnézést, pedig 4 link is el volt mentve a könyvjelzőim közé. Most neki kellene készítenie valamit tőlem, de nem teszi, és ezt megértem, elnézést.
Most azonban megfogadtam, hogy már rögtön az elején igyekszem eleget tennie eme édes “kötelezettségnek” és azonnal készítek valamit, aztán ha időm engedi még és még. 🙂
Így történt, hogy megnyitottam Vikvi blogját – mert őt kaptam sorsolás útján és ami igen kedvemre való, mert telis-tele van sütikkel – és elkezdtem külön oldalakban megnyitni azon bejegyzéseket, amik megtetszettek. Csak mikor már Mozilla nem bírta szusszal leálltam és inkább elmentegettem őket. Azt akartam apa válasszon, mi legyen az első amit elkészítek, de nem bírt leülni 2 percre, így úgy döntöttem, hogy kezdésnek egy nagyon jónak ígérkező tejespitét készítek el. A sors fintora, hogy Vikvi is a blogkóstoló egyik fordulójára készítette anno. 🙂 A választás oka egyszerű: mert tudom, hogy finom és gyors, ámbár ez egy harmadik verzió és nyilván nem lesz ugyanolyan, mint az eddigiek.

Mellette szólt még, hogy 3 perc alatt össze lehet keverni és csak a sütési időt kell kivárni!
2 dolgot változtattam csupán: nem tettem bele gyümölcsöt (de ha gyümölccsel készíted savanykásakkal isteni), a másik pedig, hogy 1 rúd madagaszkári vanília kikapart magja(i) került még bele.

Tehát a recept:

10 dkg kristálycukor
17 dkg liszt
1/2 liter tej
2 tojás
20 gramm vaníliás cukor (ez házi, kristálycukorhoz kevertem hozzá kevés vanília őrleményt, gyönyörűen átveszi az ízvilágát)
porcukor a szóráshoz

Egy pite formát kivajazunk, majd kilisztezünk.

Ha gyümölcsöt is használunk, akkor azt egyből az előkészített formába tesszük.
A tészta hozzávalóit összekeverjük, és a tálba öntjük. Jó híg tésztát kapunk, ne ijedjünk meg!

200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokon további 40 percig sütjük.

Jelzem, hogy sütés közben mindegyik verzió (kivéve a lyukacsosabbat, amiben nem volt ribizli) sütés közben jelentősen felpúpozódott, de mindig vissza is ment, miután kivettem a sütőből. Ha kikeverem a tojást a cukorral, ha nem, ha felülről a második rácsra rakom, ha alulról a másodikra…..tök mindegy. 🙂
Azért sütés után hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szórjuk meg porcukorral és toljuk be pociba. 🙂

Olyan jól sikerült, hogy 1 óra múlva készíthettem a következő adagot. Még jó, hogy pikk-pakk készen van. 🙂
Ezek után kicsit játszottam is, szív alakú kiszúrókkal kivagdostam belőle kis falatkákat és porcukorral, ehető bordó selyemporral szórva tálaltam, kicsit készülődve a Valentin-napra. Ezzel szeretném jelezni, hogy kis, egyszerű dolgokból is lehet szívet melengető édességeket készíteni a szerelem jegyében! 🙂

Print Friendly, PDF & Email