Diós meggyes pite (2)
Az alapötlet a netről jött, ha minden igaz Sherpa konyhájából némi változtatással, ha jól emlékszem a tésztája nem ugyanaz.
Egy többszörös névnapi és szülinapi bulira készítettem először és nagy kedvenc lett.
Amennyire féltem tőle, annyira szép és finom lett.

Dióhabos meggyes pite
Inkább nagyobb átmérőjű formában készítsük, hogy a hab ne legyen ilyen magas. 🙂 Ez a forma 22 cm-es.
Tésztához:
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 tojás
6 dkg porcukor
20 dkg margarin
1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl
Töltelék:
1 maréknyi zsemlemorzsa
2 üveg 720 ml-es meggybefőtt
Diós hab:
4 db tojás
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
20 dkg darált dió
Elkészítés:A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a margarint.
Beletesszük a többi hozzávalót is, és gyorsan összegyúrjuk.
Hűvös helyen pihentetjük.A töltelékhez 20 dkg cukrot kikeverünk 4 tojássárgával, majd hozzáadjuk a diót és a citromlevet.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk a vaníliás cukorral, majd óvatos mozdulattal hozzákeverjük az előző masszához.
A tészta 2/3 részét lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibélelünk egy piteformát (vagy esetemben egy kapcsos tortaformát).
Egyenletesen elszórjuk rajta a zsemlemorzsát, majd a meggyet.
A diós masszát is rásimítjuk.
A maradék 1/3 rész tésztából csíkokat vágunk, és berácsozzuk a pite tetejét.
A rácsot tojással lekenjük.Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.

A diós hab meg fog emelkedni sütés közben, a rácsok között ki fog dudorogni. 🙂

Csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂
ddddd

Print Friendly, PDF & Email