Ezek a kis piték azért készültek, mert bevallom életemben először vettem fügét és egy mutatós kis sütire vágytam kóstolás gyanánt. Azt hiszem ezek a falatok tökéletesen vizsgáztak és a füge is ízlett! 😉

IMG_5631

HOZZÁVALÓK:
7.5 dkg vaj
2 evőkanál kristálycukor
1 db tojás
15 dkg búzaliszt
5 db füge
15 dkg kristálycukor
1 dl habtejszín
1.5 dl tej

A vajat, a cukrot, a tojást és a lisztet alaposan összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva a felhasználásig hűtőbe tesszük.

A karmellhez a cukrot egy lábasba tesszük, lassú tűzön megolvasztjuk.
Amikor a cukor megolvadt, hozzá öntjük a tej és tejszín keveréket. Ne ijedjünk meg, össze fog csomósodni a karamell, de idővel szépen kisimul.
Ha sima zárjuk el alatta a lángot.
A fügéket szeleteljük fel, vagy vágjuk cikkekre, természetesen egy alapos mosás után.
Előkészítjük a kis formáinkat, nem kell külön vajazni őket, hiszen a tésztánk épp elég vajas.
A vajas tésztánkat négy egyforma részre osztjuk, majd kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy valamivel nagyobb átmérője legyen a tésztának, mint a formánknak, had érjen túl a peremen.
Ha mindegyik formát kibéleltük, akkor beletesszük a karamellt.
A karamellre mennek a fügék, majd ráhajtjuk a tésztát a széléről és a tetejükre 1-1 pici darab vajat teszünk.
180 C fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük őket.
Hagyjuk kihűlni, majd a formákból kivéve tálaljuk.

Ezt a receptet ITT is megtalálod.

Fázisfotókat a Facebookon a Karamellás, fügés galette albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email