Ugyan ezt még nem láttam a gasztro blogokon végigsöprő hullámként megjelenni, mégis nagyon sok helyről mosolygott rám a napokban 1-1- tejpite.
Kíváncsivá tett. Nagyon sok féle verziója van, én kettőt próbáltam és mindkettő nagyon tetszett, igaz egymáshoz se állagukban, se ízükben nem hasonlítottak.

Az első nagyon csúnya lett egyem a szívét, meg is rémültem, ki is akadtam, aztán mikor kihűlt felvágtam és nem volt megállás, azonnal be is toltuk. Tipikus csúnya de finom szindróma.

A második gyönyörűen sült, közel nem kellett 1 liter tej bele, mint az első verzióba, ellenben kellett habtejszín, ami nagyon szimpi volt számomra. Érdekes állagot kaptam, míg az első inkább a pudingra hajazott, addig ez a piskótára. Nem tudom, miért, engem arra emlékeztetett.

Tehát, az 1-es számú Aranieltől van:
1 liter tej (minél zsírosabb, nekem 2,8%-os van itthon)
3 tojás
20 dkg liszt
10 dkg cukor
pici só
3 evőkanál vaníliás cukor

Mindent összekeverünk és süthetjük. Jó, nyilván úgy a legcélszerűbb, hogy a tojásokat elkezdjük habosítani a cukrokkal, pici sóval, majd egy kis tej, liszt és a többi tej.
Egynemű folyékony cuccot kapunk, amit tepsibe vagy tortaformába töltünk.
Én pl. a pizzasütőmbe szerettem volna kerekre sütni, de sütés közben volt olyan kedves, hogy olyan hólyagokat nyomott a tészta, amik szét is durrantak, le is csöpögött a sütő aljára, ami oda is égett……szóval készen voltam tőle. Ja és minimum vajazzuk a formát, ha nem teflon, nekem itt-ott mindennek ellenére letapadt, igaz fel tudtam szépen szedni, de akkor is. Lehet vaj és porcukor.
A recept szerint 250 fokra előmelegített sütőben sütjük, míg megpirul, vagy megszilárdul, amit tűpróbával ellenőrizhetünk
Hát nem tudom, a 250 fokot soknak találom, olyan hólyagos lett, mint a hétszentség, kikaptam, mikor már nem volt annyira lágy és hagytam kihűlni, mert úgy gondoltam a kukás zsákot szét olvasztja a 250 fokos tejes pite és azt már tán mégse kéne… 🙂
Aztán kihűlt és felvágtam, mint már mondtam, olyan hülyén nézett ki, hogy fénykép nem is készült, de az íze……piros ribizlivel….hmmm…a kicsit savanykás ribizli nagyon passzolt hozzá! Hamar elfogyott.

De ez finomításra szorul, mert valami nagyon nem oké.

Tejpite 2.

4 db tojás
1 dl tej
2 dl habtejszín
csipet só
10 gramm vaníliás cukor
80 gramm kiritstálycukor
50 gramm vaj felolvasztva
150 gramm liszt
vaj és porcukor a formához
gyümölcs (ízlés szerint)

A tojásokat felverjük a tejjel, tejszínnel, csipet sóval és a cukrokkal, majd a felolvasztott és kihűlt vajat is hozzákeverjük, végül a lisztet is beleöntjük, csomómentesre keverjük.
Kivajazott, porcukrozott tortaformába töltjük és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
Porcukorral megszórjuk, friss gyümölccsel tálaljuk.
Szerintem a fanyarabb gyümölcsök finomak ehhez a sütihez.
Én a forma alját megszórtam ribizlivel és arra a tészta, de kitolta a szélére és szerintem jobb is, ha frissen rakjuk mellé vagy a tésztára szórjuk sütés előtt… De inkább mellé.

Nekem mindkettő ízlett, de van még tejpite, ami kipróbálásra vár. Ahány ház ugye, kb. annyi tejes pite! 😀

Print Friendly, PDF & Email