Szeretjük az almás pitét. Minden formában. Ez most karamellás, vaníliás, fehér csokis, flan tésztás.

Tésztához:
250 gr liszt
125 gr vaj
1 tojás
1 ek kr. cukor
1/2 tk só
40 ml hideg víz

A lisztet egy tálba szitáljuk ,a közepébe ütjük a tojást, a felkockázott vajat, sót és cukrot.
Elkezdjük összedolgozni és idő közben hozzá öntjük szépen fokozatosan a vizet is.
Alaposan összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük felhasználásig.

Töltelék:
4-5 nagyobb alma
1 1/2-2 dl tejszín
20 dkg cukor
4-5 ek fahéj
10 dkg fehér csoki
1 vanília rúd magjai

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük.
A cukrot egy nagyobb serpenyőben elkezdjük karamellizálni. Amikor szépen felolvadt a cukor, akkor belekeverjük a vanília magjait, majd apránként belecsurgatjuk a tejszínt. Óvatosan, mert felhabzik!
Amikor csillapodtak a kedélyek, akkor a reszelt almából a két kezünkkel kinyomjuk a felesleges levet és szép óvatosan a karamellhez adjuk. Alaposan elkeverjük, majd beledobunk 100 gramm fehércsokit. Ha felolvadt készen is vagyunk. Nagyon pindurit hagyjuk hűlni, ez idő alatt a tésztával kibéleljük a piteformánkat, amit előzőleg azért kivajaztunk.
Szép vékonyra nyújtjuk és a pereménél kissé hosszabbra hagyva levágjuk a felesleget.
Villával megszurkáljuk az alját, majd elegyengetjük benne a tölteléket és a maradék tésztával befedjük, a széleket alaposan összenyomkodjuk.
200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

Figyelem! Mi édesen és fahéjasan szeretjük! A cukor mennyiségét lehet csökkenteni, a fahéj mennyiségét szintén!

Amikor megsült hagyjuk a formában kihűlni, majd szépen ki tudjuk fordítani és tálra helyezni.

Print Friendly, PDF & Email