Hasonlít a tejpitére, de mégsem. 🙂 Ha kakaóval szórjuk olyan lesz, mintha kakaóitalt ennénk. 🙂
Hjajjjjj……finom ez iiiiis! 🙂 Hirtelen vezérelt ötletből készítettem, de még furább, hogy a kiscsajomnak is ízlett. 🙂 Jó volt nézni, ahogy eszi! 🙂 Pedig nem igazán szokott süteményt enni…
Hozzávalók 23 cm-es kapcsos tortaformához:
Tészta:
12 dkg vaj
23 dkg liszt
1 csipet só
2 evőkanál kristálycukor
1 enyhén felvert tojás
1 evőkanál hideg víz
Krém:
8 dl tej
2 dl tejszín
1 vaníliarúd
3 tojás
7 dkg liszt
2 dkg keményítő
15 dkg cukor
1 csipet só
Díszítés:
cukrozatlan kakaópor vagy savanykás gyümölcs
A tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd beledolgozzuk a tojást és a hideg vizet.
A tésztát folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Ezután enyhén lisztezett felületen minél nagyobb körré nyújtjuk, és kibéleljük vele a kapcsos tortaformát.
Villával megszurkáljuk az alját, és fél órára ismét visszatesszük a hűtőbe.
Ezután sütőpapírral béleljük és pitesúllyal lesúlyozva 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt vakra sütjük.
A krémhez a tejet és a tejszínt összeöntjük, a félbe vágott vaníliarudat beledobjuk (a belsejét kaparjuk bele a tejbe).
Lassan felforrósítjuk, majd 15 percet lefedve pihentetjük, ezután leszűrjük.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a lisztet, a sót és a kukoricakeményítőt is hozzáadjuk. A meleg tej egy részét lassan, fokozatosan hozzákeverjük, majd a keveréket hozzáöntjük a maradék tejhez éd kid lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük puding állagúra.
Ezt ráöntjük a tésztára és 160 fokra mérsékelve a hőt 35 percen át sütjük.
Ekkor belül még kicsit rezgős marad, de mire kihűl még szilárdul.
Tálaláskor megszórjuk kakaóval vagy savanykás gyümölccsel tálaljuk.
CLAFOUTIS (CSERESZNYÉS TEJPITE)
Egyéb piték:
KARAMELLÁS, FEHÉR CSOKOLÁDÉS ALMÁS PITE
Csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂
Forrás: Mimi és mama minikonyhája