intelligens krémes
Intelligens krémes szelet – szépen látszódik a három réteg

Létezik egy sütemény, a neve: intelligens krémes. Olyan kis helyes, nem? Nem attól intelligens, hogy hülyék nem tudják megcsinálni, ezen sütike elkészítése nem igényel se diplomát, ugyanakkor az se feltétele, hogy meg legyen a 8 általánosod!

Ha nincs előttünk kép róla (de akkor is ha van), elgondolkodhatunk, hogy vajon ki és miért adta neki ezt a nevet? Mitől lesz egy krémes intelligens? Valószínűleg nem attól, hogy a hozzávalók maguktól másznak elő a spájzból és a hűtőből, sőt a robotgép sem magától kel életre, hogy összedolgozza a cumót. Akkor?

A válasz rém egyszerű. Egy tésztát keverünk, ami már a keverés végén is furcsának tűnhet. Nem lesz konkrétan homogén, de azért mégis. Ez a lényege. Ahogy a tésztát a tepsibe öntjük, sütés közben szépen magától kialakul a három, jól elkülöníthető, különböző textúrájú réteg. Mindez jó esetben, mert elképzelhető – főleg, ha nem megfelelő méretű tepsit választunk -, hogy egy rétegű lesz, az pedig amolyan tejpités állagra fog hasonlítani, de úgy is szeressük, megesszük. Tejpitéből is annyi féle, ahány ház, ugyebár.Állagra van olyan, ami dermedtebb, összeállósabb, és van olyan, ami kissé habosabb, lazább.

Gyorsan leszögezném, hogy most készítettem ilyen krémest először, így csak remélni mertem, hogy azok a bizonyos fontos rétegek kialakulnak a sütés végére.

 

Ami kelleni fog az elkészítéséhez:
10 tojás (M-es)
20 dkg cukor
4 ek (4 csomag) vaníliás cukor
9 ek liszt
15 dkg puha vaj vagy margarin
1 liter tej (2,8-as)
csipet só

A tojások sárgáit egy nagy tálban a kristálycukor felével és a vaníliás cukrokkal kikeverjük.
Hozzákeverjük a vajat, kanalanként a lisztet és apránként a tejet.
A fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük a csipet sóval.
Egy 33*25 cm-es formát kivajazunk és morzsával szórunk (így finomabb, de praktikusabb, ha sütőpapírral béleljük).
A fehérjét kis adagonként kézi habverővel beleforgatjuk a sárgáját keverékhez. Nem baj, ha maradnak benne kisebb fehérje “gumók”.
Hideg sütőbe toljuk, 200 fokon sütjük (az elejétől számítva) 30 percig, majd 150 fokon további 30-40 percen át. Alsó-felső sütéssel!

Intelligens krémes sütés közben
Miközben hűl, szilárdulni fog még!

És most, hogy ismét szembesültem a sütés mikéntjével azt mondom a rétegek kialakulásához a tepsi méretén kívül az is nagyban hozzájárul, hogy először magasabb hőmérsékleten sütjük, ez felhúzza a tésztát kissé, majd alacsonyabbra vesszük és ekkor kezd igazán átsülni az egész.

 

intelligens krémes
Egy falatot?

Sokan azt mondják amolyan madártejes beütése van a dolognak, ami nyilván nem véletlen, ha már egyszer ez is gyakorlatilag tömény tojásos sütemény. 😉

További képeket a Facebookon az Intelligens krémes című albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email