Eddig farsangi fánk néven futottak, de most rájöttem a szalag titkára. Érdekel, hogyan lesz a szalagos fánk, szalagos? 🙂
25-30 db fánkhoz:
1/2 kg liszt
2 dl tej
4 dkg élesztő
5 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj
5 db tojássárgája
Kevés langyos tejben elkeverünk kevés cukrot, majd felfuttatjuk az élesztőt.
A robotgép táljába öntjük a többi tejet, az olvasztott vajat és a tojások sárgáit, a felfuttatott élesztőt és a tetejére szórjuk a lisztet.
A liszttől és a tojások nagyságától függően lehet, hogy kell még hozzá szórni pár deka lisztet. Nyugodtan szórjunk, a lényeg, hogy nem ragadós, jól dolgozható, nagyon szép sima tésztát kapjunk.
Egy tálban, letakarva duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, 6 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk, hüvelykujjunkkal mindegyiknek a közepét az asztalig lenyomjuk, de nem szakítjuk át -, majd letakarva ismét hagyjuk 10 percet pihenni.
Egyéb fánkok a blogon:
Bögrés fánk – az a bizonyos magától megforduló
Cronut (alias krofánk) készítése fázisfotókkal
Ez idő alatt kel még, ami fontos a szalagok kialakulásának szempontjából.
Olajat hevítünk. És a második legkisebb rózsa fél fokozatán sütöttem a fánkokat. Ha nagyon forró olajban sütjük őket, akkor gyorsan barnulnak és bár ugyanolyan finomak lesznek, szalagjuk nem lesz.
Azzal a felükkel lefelé kezdjük el sütni őket, amelyik kelesztés közben felfelé volt.
Ahogy szépen lassan sülnek lehet látni, hogy dolgozik az élesztő és ahogy sül az alja, emelkedik a teteje. Ekkor lesz szaladja, mert ahogy megfordítjuk a fánkokat, nem fog a teljes másik fele elsüllyedni az olajban.
Az olajból kivéve papírtörlővel leszívjuk a felesleget.
Puha, finom belseje lesz.
Barack lekvárral, porcukorral vagy egyéb ízlés szerint tálaljuk. Nagyon nagyon nagyon finom!
Kövess a Facebookon is: