Valamiért megfogott ez a nem igazán hagyományos értelemben vett fánkocska. Több oldalon is láttam (Mindmegette, Ötletkonyha), így gondoltam bele vetem magam. Ki vízzel készíti, ki tejjel…választási lehetőség van, ez az enyém:

120 g cukor
60 g vaj
230 ml tej
200 g liszt
4 tojás
vaníliás cukor és aroma

A vajat és a tejet tegyük fel egy lábasban főni. Ha elolvadt a vaj, akkor mehet bele a cukor. Amikor felforrt az egész csomómentesen elkeverjük a lisztet benne.
Ha kész, kihűtjük és mixerrel hozzákeverjük a 4 tojást.
Olajat forrósítunk és habzsákból csillagcsővel hosszú fánkokat nyomunk, olyan 8-10 cm hosszan.
Papírtörlőre szedjük őket. Megforgathatjuk fahéjjal cukorban is, vagy ehetjük csak úgy simán, esetleg csokiszósszal.

 

A kisütés nálam nagyon (utólag már) viccesen nézett ki. Ugyanis a hitvány habzsákom helyett eldobható habzsákból szerettem volna adagolni a masszát egyenesen az olajba…..Ahha. Egyik nyomásnál a habzsák elszakadt (nyilván hibás volt, mert egyébként bírja a strapát annak ellenére, hogy elég sűrű masszát akartam kipasszírozni belőle) és műanyag csövestül és toldóstul beleesett a forró olajba, amiben a már kinyomott fánkok kezdtek nagyon barnulni én meg nem bírtam felocsúdni mindezek láttán, azt sem tudtam, mihez kezdjek. Csak pislogtam, majd csipesszel kihajítottam a lábasból a műanyagot. Oda a toldó és a díszítőcső…plusz egy adag fánk. Kezdtem újra, de már normális habzsákkal, viszont csövem olyan már nem volt másik és kicsit bele is betegedtem a kezdeti kudarcba, így erősen foglalkoztatott a gondolata, hogy az egészet kidobom a kukába…De valami erőt vett rajtam és kissé dühösen azért nyomtam csíkokat az olajba. Lesz, amilyen lesz.
Nagyon finom lett! Egy baja van, a kezdetben soknak tűnő mennyiség evés közben igencsak kevésnek bizonyult. 🙁 Készült hozzá kis csokiöntet, de nekem magában nagyon bejöttek a könnyed kis vaníliás fánkocskák. 🙂

Print Friendly, PDF & Email