IMG_2247

Igazából sosem készítettem. Mamám elég sokszor ügyködött össze ilyen fánkokat – amit egyébként nagyon szeretek -, mégsem vitt rá soha a lélek, hogy magam is nekiálljak.

A helyzet az, hogy ez egy gyorsabb verziója és bár fánk és finom, nem hozza a régi ízeket. (Azért kb. 1 óra alatt elfogyott az összes.)

A bögre lehet 2,5 vagy 3 dl-es is. A mérete mindegy, az arányok a fontosak.

2 bögre liszt
1 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
1/4 bögre olvasztott zsír (kb. 1 nagyon púpos evőkanál, még szilárd állapotában)
1/4 bögre tej
2 tojás

A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük.
Hozzáadjuk az olvasztott zsírt és a tejet, majd a tojásokat.
Nagyjából összekeverjük, majd összegyúrjuk.
Kicsit ragacsos lesz a tészta, de annak is kell lennie.
A tésztát jól belisztezett felületen kb. 5-7 mm vastagra nyújtjuk.
Közben lisztezzük a tetejét is, ha ragad. Sütés közben kicsit meg fog emelkedni. Mindezt sütőpor és élesztő nélkül teszi, hiszen a tojásnak is van ilyen “funkciója”.
Ezután derelyevágóval tetszőleges formára, és nagyságúra vágjuk.
Hagyományosan rombuszokat vágunk, és a közepüket hosszában szintén kivágjuk.
Szintén a hagyomány szerint a lyukon átdugjuk a tésztát (egy részét én is átdugdostam),d e mi mindig is így simán, laposan sütöttük ki őket.
Bő, forró olajban aranyszínűre sütjük mindkét oldalukat, és még melegen porcukorba hempergetjük őket.

IMG_2249

Előnye, hogy bögrés és gyors.

A recept innen letölthető és kinyomtatható:

Download

 

A Receptneked januári receptversenyében 30 perc alatt elkészíthető ételekkel nyerhettek egy 20.000 Ft értékű vásárlási utalványt.kep

74758_533187243376849_1107937684_nFacebook

Print Friendly, PDF & Email