Fánk, mert még tart a báli szezon és mert idén még nem is sütöttem fánkot; krofánk, mert felpiszkálta már legalább fél éve az agyamat.
Ez a cronut (ejtsd: kronát) 😛 cucc nagyon kezdett valamikor tavaly beszivárogni a köztudatba, de aztán én úgy vettem észre, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt.

Cronut

Sokan megállapították, hogy el sem lehet készíteni, holott nyilván el lehet, hisz pl. Amerikában nagyon kelendő ez a péksütemény.
Egyébként a croissant és a fánk házasságából született ez a finomság.
Itthon állítólag 1-2 helyen próbálkoztak az árusításával, de nem olvastam olyat, hogy maradéktalanul elégedettek lettek volna a kivitelezésével. Vevő szemszögből.
Miután most már akár szakmai szemmel is tudom nézni ezt a kis fánkocskát, teljesen megváltozott a hozzáállásom.
A kivitelezését tekintve először azt mondtam: “oh, sima liba, vajas tészta, szaggat, süt, menni fog”. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ezzel a tésztával bizony nehezebb bánni, mint gondoltam.

Cronut
Cronut

Eddig is tudtam, hogy el KELL készítenem, de ma reggel úgy keltem fel, hogy ez az a nap, amikor neki is állok végre.
Talán nem véletlenül, mert végzett cukrászként eztán már a szakmai hátterét is jobban átlátom, ami nem volt éppen hátrány. Kijelenthetem, hogy ez nem az a fánk, amit csak összedobsz és falhatod is.
Az alapja egyfajta leveles tészta (ami szerintem némi korrekcióra szorul) és bár azt gondolnánk simán leveles tésztát sütünk ki bő olajban – és nem lesz nagy kunszt sem konyhatechnológiailag, sem a fogyasztási élményt tekintve – menet közben rájövünk ezért bizony meg kell küzdenünk.

Nem mindegyik példány sikerült. Szanaszét szakadt a tészta, aminek nem szabadott volna, mert kisül belőle a zsiradék, de nem tudtam mit tenni.
Élesztős és mivel nemtettem hűtőbe, mint egy pozsonyi kiflit, hogy ne induljon be az élesztő, beindult. Nehéz volt vele dolgozni és nem tagadom elküldtem közben melegebb éghajlatra és lelki szemeim előtt azt is láttam, ahogy az egészet kihajítom a kukába, de aztán úgy gondoltam akármi lesz kisütöm, hátha. És jól tettem. 🙂

Mondom, nem vagyok maradéktalanul elégedett vele, azt hiszem hamarosan új tésztával fogok próbálkozni, ami jobban viseli a megpróbáltatásokat, hogy többször lehessen hajtogatni és ezáltal még több levél képződjön a kis fánkocskáimban.

Megrögzött egészséges életmódot folytató emberek most ne nézzenek ide, mert ezt a fánkot bő olajban sütjük, mint szalagos társát és bizony a levelek miatt kicsit jobban magába is szívja azt, bár nem zavaró módon.
A kérdés felesleges is, fel se tedd: nem lehet sütőben sütni. Vannak dolgok, amiket bő zsiradékban kell és pont.

De azért van pár fánk recept a blogon ezen kívül:

Farsangos fánk recept

Amerikai fánkocskák

Nutellás muffin fánk sütőben sütve

Churros (mexikói fánk)

“Enyves ujjak”

Képviselőfánk

Profiterol

 

Egyébként azt tudni kell, hogy pazarló a tészta, mert a leeső részeket nem tudod úgy összegyúrni, mint egy pogácsa esetében, de a kis gömböcöket is ki lehet sütni, hála a vaníliának és a citromhájnak, finom ízű ropogtatni valót kapunk.

Kb. 10 db-hoz:

40 dkg liszt
1 dl tej
kb. 1 dl víz
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
5 gr só
1 tojás sárgája
vanília aroma
1/2 citrom reszelt héja
18 dkg hideg margarin

A hadművelet ugyanaz, mint a vajas tésztánál, fázisfotókkal mindezt itt találod.
A lisztből vegyél el 2 dkg-t és gyúrd a margarinhoz. Formázz belőle lapos kis négyzetet és tedd félre.

Ezután jöhet az “előtészta” összeállítása.
A tejben keverd el a tojássárgáját, cukrot, élesztőt és add a liszthez.
Löttyints bele egy kis vanília aromát, majd kezdd gyúrni.
Annyi vizet adj hozzá (fokozatosan), hogy nem ragacsos, sima tésztát kapj.
Takard le és hagyd állni 1 órán át.

Ahogy ez meg volt, ne gyúrd át. A gombócból a francia krémesnél leírtak szerint húzz 4 “csücsköt” és középre tedd oda a margarint. Csomagold be és nyújtsd ki.
Ha nem baj, nem írom le újra a folyamatot. Ugyanúgy kétszer kell pihentetésekkel szimpla, duplát hajtani.
1/2-1/2 órát pihen a hajtások közt (minden szimpla-dupla után). Én nem tettem hűtőbe, ezért kissé meg is kelt közben szobahőmérsékleten. Lehet letakarva beteheted a hűtőbe, legalább a margarin is kissé visszadermed, mert ennél az nem árt.
Nekem nyújtáskor kibuggyant itt-ott a margarin, kiszakadt a tészta, amit eddig sosem sikerült elérnem. Nem lehet nagyon vékonyra nyújtani, mint a krémes tésztáját, hagyjuk vastagabbra nyugodtan, bár akkor a levelek sem szép vékonyak lesznek. (Majd egy másik tésztával szép vékonyra készítjük! 😉 )

Na, ahogy megvagyunk az utolsó pihentetéssel is kinyújtjuk az egészet. Nekem kb. 1,5-2 cm vastagra sikerült.
Kiszaggatjuk. Nagyjából 10 cm átmérőjű szaggatóval, a közepüket meg kb. 3 cm-essel.
Már láthatjuk a leveleket.

Cronut
Látszanak a rétegek.

A kiszúrt közepekkel együtt hagyjuk pihenni, letakarjuk nedves konyharuhával ismét egy fél órácskára.

Cronut
Pihennek a nyers tészták.

Addig az olajat felhevítjük. Ennél a fánknál is különösen fontos, hogy jó forró legyen az olaj.
Amikor kezdjük sütni arra figyeljünk, hogy ami kelesztés közben a fánk teteje, az legyen sütéskor alul, így megtartja a szép formáját. Ha nem fordítjuk meg, elcsúsznak a rétegek. Ne kérdezd miért.
Addig sütjük mindkét oldalán, míg szép színt kapnak.

Cronut
Sülnek a fánkocskák.

Papírtörlőre szedjük őket, óvatosan leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot és hagyjuk hűlni.

Ekkor kezdhetünk elgondolkodni a cicomázáson.
Én fondantba mártottam őket és cukorral szórtam. Nagyon kis helyes farsangi példányok lettek! 🙂
A fondánt én most készen vettem. Eszterházy fondantként lehet kapni itt-ott, keress rá a neten. Nem vészes az ára.
De az itt leírt módon magad is elkészítheted.
Kedvedre színezheted, ízesítheted és dekorálhatod.

CronutNekem brutálisan bejönnek ezek a fánkocskák. Annak ellenére, hogy a tészta szívás volt, tök jól sikerültek és mit ne mondjak a cukormázért egyenesen sikítanak a kis karikák.

IMG_8467  IMG_8456

Látjátok azokat a rétegeket? Mondjuk azt nem tudom, hogy “túl” lehet-e hajtogatni a tésztát, de egyszer mindenképpen ki fogom próbálni, hogy többször hajtogatom meg. Plusz egyszer élesztő nélkül is. Mától crofánkon fogunk ÉLNI! 😀

Cronut

Cronut

Cronut (krofánk, crofánk)
Cronut csendélet

Jah, ha akarjuk, meg is tölthetjük….majd’ el is felejtettem, mert én ilyennel nem foglalkoztam. 🙂

Szerintem az ízén kívül már csak a látványért is mindenképpen megéri elkészíteni legalább egyszer!

Ha tetszett, amit láttál, csatlakozz hozzám a Facebookon is, épp JÁTÉK is fut! 😉

 

Miket készíthetnél még házilag?

Túró Rudi

Paula

Krémtúró

Pillecukor

Oreo keksz

Mogyorónugát

Mogyorókrém (nutella)

Marcipán

De kereshetsz  kedvedre a betűrendes Tartalomjegyzékben is. 😉

Forrás: Farkas Vili (Miele)

Print Friendly, PDF & Email