Anyósom szokott bundás csirkemellet készíteni. És bár lassan egy évtizede tudom a mikéntjét, még egyszer sem készítettem.
Ma is göngyölt husinak indultam neki, de menet közben valahol elkalandoztam és elkezdtem bekeverni a bundát.
Van, aki sörösen csinálja a bundát (későn fordult meg a fejemben, hogy abból, amit főzés közben kortyolgattam, igazán löttyinthettem volna a masszába is), van aki simán.
Igazából konkrétan semmit nem mértem. A recept nekem is szemmértékre volt leírva, úgyhogy így is adom közre.
csirkemell szeletek klopfolva, sózva
tojás
só
tej
liszt
1 közepes krumpli nyersen lereszelve
A tojást kézi habverővel felverjük kissé, sózzuk, öntünk rá tejet, majd lisztet.
Mehet bele a lereszelt krumpli is (legkisebb lyukú reszelőn reszelve) és úgy állítjuk be a sűrűsségét, hogy a palacsinta tésztától sűrűbb, de a nokedli tésztától valamivel lágyabb tésztát kapjunk.
A csirkemelleket lisztbe forgatjuk, majd úgy mártjuk őket a masszába közvetlenül sütés előtt.
Forró, bő olajban sütjük ki a husikat, majd papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat.
Puha bundája lesz a husinak, ami vastagabb, mint egy szimpla panír.
A családom nagyon szereti, a gyerekek csak úgy tömik. Jobban mint egy hagyományos rántott húst. (És mellesleg utálok panírozni, úgyhogy 2:0 nekem.
)
Én kukoricás, borsós rizzsel tálaltam.
Egyéb főétel ötletek:
Sonkás kelkáposztatekercs
Székelykáposzta
Fehérboros kacsasült
Rablóhús hagymás tört krumplival
Paradicsomos gombócok
Lecsós hús
Egyben sült comb krokettel és vörösboros szilvamártással
Fűszeres palacsinta tekercsek
Fehérboros csirke szőlővel, barackkal
Bográcsos pörkölt a kert ajándékaival
Cukkini csónak – töltve, sülve
Gombás lasagne
Kövess a Facebookon is: