IMG_5386A székelykáposzta….szintén Karácsony környékén készítem (elsősorban).
Annak idején a menüben nálunk mindig szerepelt valamilyen módon a káposzta, főleg leves formájában. És bár nem kimondottan karácsonyi fogás, nálunk bizony ez az ebéd 24.-én, 25.-én és 26.-án. 🙂
Vacsorára pedig kacsasült van habos krumplipürével és párolt (karamellizált) lilakáposztával.

1,5-2 kg savanyú káposzta
2 kg kockázott sertéscomb vagy lapocka
1 kg kockázott füstölt csülök
1 csomag őrölt fűszerkömény
6 babérlevél
só, bors
1,5 kg vöröshagyma apróra kockázva
1 evőkanál pirospaprika
5 nagyobb gerezd fokhagyma
zsiradék

6 púpos evőkanál sertészsíron megdinszteljük az aprított hagymát.
Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges vízzel felöntjük, csak ne égjen le.
Ha kellőképpen összeesett az aprított fokhagymát is elkeverjük és picit lepirítjuk.
Felöntjük kis vízzel és megszórjuk pirospaprikával.
A húsokat beleforgatjuk a hagymás alapba, köménnyel ízesítjük. A sóval csak csínján, mert a káposzta és a csülök is sós. És én nem mosom ki a káposztát főzés előtt.
Ha a husi már picit kifehéredett, belekeverjük a káposztát és a babérleveleket is. Annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi.
A köménymaggal ízesítjük és addig főzzük, míg a húsok megpuhulnak.
Tejföllel tálaljuk.

Habarhatjuk is, de habarás nélkül akár fagyasztható is.

 

IMG_5388
Mi így szeretjük.

Download

qr code

Egyéb karácsonyi recepteket itt olvashatsz (kattints a képre):
bejgli

Fogyasszátok egészséggel!

Print Friendly, PDF & Email