IMG_6505

Felsóhajtasz, hogy ismét egy olyan étel került a blogra, ami gyakorlatilag alap recept? Én erre azt mondom, hogy Neked az (lehet)! Viszont sokaknak nem az. Szeretnék segíteni olyanoknak is, akik még csak most ismerkednek a fakanállal.

A nokedli egy igen kedvelt köret. Általában pörköltek mellé, illetve tojásosan készítjük. Nálunk is kedvelt köret, bár a tojásos verzióját az utóbbi években nem igazán szeretjük.

Nos. Elmondanám, hogy eddig is ehető volt a nokedlim, viszont most rájöttem, mi a siker titka! Én elég ritkán használok réteslisztet. Nagyjából a habaráshoz és a panírozáshoz, illetve néhány recepthez, amiben kimondottan ezt kérik. És most megvilágosodtam! A nokedlit réteslisztből KELL csinálni! Nincs mese. Legalább fele-fele arányban finomliszttel, ha nem akarjuk teljesen rétessel, de ha tehetjük készítsük 100%-ban réteslisztből.

70 dkg rétesliszt
2 tojás
2 ek olaj
2 kk só
kb. 6 dl víz

Felteszünk egy fazékba vizet forrni. Ez az első lépés. Ha felforr, jól megsózzuk.

Egy tálba ütjük a  tojásokat, hozzáteszem az olajat, pici sót és villával összehabarjuk, és felengedjük vízzel, majd összekeverjük.

Amikor a víz forrni kezd, akkor folytatjuk a nokedli készítését, mert állnia nem szabad, összekeverés után rögtön szaggatni kell.

A folyadékhoz öntjük a lisztet és fakanállal összekeverjük.

Kidolgozni nem kell, épp csak összekeverni!

Azonnal a szaggatóba kaparjuk (annyi részletben, amekkora a szaggató) és kiszaggatjuk.

Közben fakanállal keverjünk egyet rajta, nehogy összetapadjanak a szemek.

Egy-két percig főzzük csak, ha a nokedlik feljöttek a víz felszínére kész is.

Ekkor a szűrőkanállal kiszedjük és lecsepegtetjük. Egy tálban 2 evőkanál olajjal (zsírral, vajjal) összeforgatjuk.

További képeket a Facebookon a Nokedli (galuska) albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email