Ildinél láttam, elkészítettem, aztán elfelejtettem megosztani veletek, pedig finom volt! 😀
IMG_1810

A zserbót már többféle formában készítik, ki golyóknak, ki szaloncukornak, ki hagyományos szeletben (és egy másik recept is a szeletre), most a vállalkozó kedvűeknek itt a kelt tésztás csiga verzió.

kb. 25 dkg liszt
1,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
1/4 teáskanál só
1 evőkanál cukor
1 db tojás (S-es)

15 dkg sárgabarack lekvár
12 dkg darált dió
7 dkg cukor

10 dkg olvasztott csokoládé

0,5 dl langyos tejhez keverünk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olvasztott vajat, a tojást, majd a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejet.
Lágy tésztává dagasztjuk, ha szükséges (liszt függő), adjunk még hozzá annyi lisztet, hogy ne ragadjon.
Duplájára kelesztjük letakarva a tésztát.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a lekvárral és megszórjuk a cukorral elkevert dióval.
IMG_1807
Szorosan feltekerjük és kb. hüvelykujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 20 percig hagyjuk picit pihenni a tepsin, majd 180 fokon kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni őket.
IMG_1808

A csokoládét apróra vágjuk, gőz fölött felolvasztjuk, majd lespineljük vele a csigákat.

Spinelés: vékony fecskendezés; zsírpapírból vagy celofánból készített zsákból egyenes, rácsos vagy körkörös vonalak kialakítása.

 

 

A recept itt letölthető és kinyomtatható:

Download

Kövess a Facebookon is:

Facebook

10819087_10205091309303484_722854533_n

Print Friendly, PDF & Email