IMG_6379[2]

Itt van az ősz, itt van újra….. Rengeteg almánk van. Pontosabban anyósoméknak és nem igazán áll el, tekintve, hogy nem nagyon tudják hűvös helyre tenni, meg nem is az az elálló fajta. 🙂

Régebben nem igazán szerettem az almás, vagy inkább zusammen a gyümölcsös ételeket, süteményeket, de mára ez megváltozni látszik.

Sokféle pite és lepény látott már napvilágot, szinte minden szakácskönyvben megtalálható egy verziója, hát ez most nálam készült.

Általában linzer tésztával készülnek ezek a piték vagy lepények, a cukrász gyakorlaton is linzer tésztával dolgoztunk ennél a süteménynél, most viszont a hálós kialakítás miatt sokkal jobb választás volt egy vajas, tejfölös tészta. Ez ugyanis sokkal rugalmasabb és bírja a hálós szerkezet kialakítását, anélkül rá lehet fektetni a tésztára, hogy elszakadna. Szóval ha szeretnétek ilyen hálósra a lepény tetejét, akkor érdemes ezzel a tésztával dolgoznotok.

Tésztarácsozót lehet kapni különböző internetes webáruházban, illetve 100 ft-os boltokban is. Nem egy elérhetetlen dolog. Szerintem nem érdemes drága rácsozót venni, a 100 Ft-os boltban kapható pont megfelel, annyit nem fogod használni úgysem. 🙂 A lényeg, hogy azért annyira legyen éles, hogy a tésztát elvágja. 🙂

Én annak idején Nyam-nyamnál nyertem egy csomagot, amiben ez is benne volt, nem sokat használtam, pedig nagyon tetszik ez a dizájn. Anno a rebarbarás-epres piténél használtam csak azt hiszem, de annak a tésztája nem igazán engedelmeskedett háló formában. 🙂 A rácsozóról egyébként találtok képet a Facebookon az albumban. 🙂

 

Tésztához:
40 dkg liszt
0,5 tasak sütőpor
1 csipet só
10 dkg cukor
12,5 dkg Rama
2 tojássárgája
1 dl tejföl
0,5 citrom reszelt héja

Töltelékhez:
1 kg alma
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
búzadara
kis citromlé

Az almákat alaposan tisztítsuk és hámozzuk meg.
A reszelő nagyobb lyukán reszeljük lea felét, a másik felét apró kockákra vágjuk.
Az almát megszórjuk a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal, meglocsoljuk kis citromlével.
A lisztet egy tálba tesszük, belekeverjük a sütőport, morzsoljuk el benne a szobahőmérsékletű margarint.
Szórjuk bele a sót, a cukrot, üssük bele a tojások sárgáját, kanalazzuk bele a tejfölt, és reszeljük bele a citrom héját, majd alaposan dolgozzuk össze.
Egy 38×23 cm-es tepsit kenjünk ki margarinnal, és szórjuk meg liszttel.
A tésztát kb. 70-30 %-ban elosztjuk.
A nagyobb tésztát nyújtsuk a tepsi hosszára.
Egy villával szurkáljuk meg kicsit a tésztát. Ekkor elő is süthetjük 10 percet 180 fokon.
Az almához keverjünk annyi búzadarát, amennyi kissé felszívja az eresztett levét, majd simítsuk el a tésztán a tölteléket.
A maradék tésztacsíkon gurítsuk át a tésztarácsozó hengert.
Óvatosan húzzuk szét a hálót, majd fektessük az almára.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 28 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve megkenhetjük tejjel, és takarjuk le kb. 10 percre egy konyharuhával.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
LEHET KÉSZÍTENI! 😀
Még több pite/lepény a blogon:
borítókép
Forrás: AranyTepsi
Print Friendly, PDF & Email