Nos. Mi nagyon szeretjük a croissant. Nagy bánatomra felénk nincsen olyan pékség, ahol hébe-hóba be tudnék szerezni különlegesebb péksüteményeket a szendvicseink alapjának, így egy régen készített kedvenchez nyúltam. 2014-ben felkerült egy frissített poszt az oldalra az expressz croissantról, most egy kicsit ismét megvariáltam és mit szépítsem, tökéletes!

A bélzete is csodás, az illata, állaga remek, menőztünk is a szendvicsünkkel rendesen! 🙂


Hozzávalók

400 gr liszt
1 púpozott kávéskanál só
20 gr élesztő (vagy 4 gr instant)
2 teáskanál cukor
1 tojás
175 ml tej
20 gr szobahőmérsékletű vaj

a rétegek közé kell még 80 gr puha vaj
és 1 db tojás a kenéshez
ízlés szerint szezámmag, lenmag, reszelt sajt a tetejére

Kezdjünk is neki

A lisztet a sóval elkeverjük, a közepébe készítünk egy mélyedést, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, felöntjük a langyos tejjel és hagyjuk egy kicsit, hogy beinduljon az élesztő.
Beletesszük a 20 gr vajat és a tojást, majd alaposan kidagasztjuk. Az a fontos, hogy ne ragadjon a tészta!

Kelesztés most nincs, rögtön 9 darabra szedjük, egyenként mindegyik gombócot kb kistányér méretűre nyújtjuk és 8 db tetejét megkenjük 10-10 gr vajjal. Egymásra halmozzuk őket, de a legfelsőre már nem teszünk vajat! 20-30 percre így betesszük a fagyasztóba, hogy a vaj vissza tudjon dermedni.

 

Ezután a fagyasztóból kivéve nagyon vékonyan liszttel hintett deszkán olyan vékony kör alakra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk. Nekem kb 40 cm átmérőjű körré sikerült.
Ezután eldöntjük mekkora croissantokat szeretnénk. Ha nagyobbakat, akkor 12 cikkre, ha kisebbeket akkor 16 cikkre vágjuk a kört. (Nekünk jobban bevált a 16 cikk.)

Kiveszünk magunk elé egy körcikket, alul ejtünk egy kis bemetszést a képen látható módon, majd két tenyerünkkel finoman felsodorjuk a kifliket. Végeit meghajthatjuk kissé ha szeretnénk, de hagyhatjuk egyenesen is.
Illetve meg is költhetjük sonkával és sajttal, de simán is kisüthetjük, majd azt teszünk bele, amit csak szeretnénk.

Sütéskor

Sütőpapírral bélelt tepsikre egymástól kissé távolabb tesszük őket, mert sütés közben szépen meg fognak nőni.
Ha bezacskózzuk tepsistül, akkor egy kb 6 fokos hűtőbe is tehetjük, majd reggel egy 30 perces pulton temperálódás után frissen is kisüthetjük.

De süthetjük úgy is, hogy hagyjuk a tepsin letakarva 1-1,5 órát kelni.
Majd minden esetben sütés előtt felvert tojással kenjük le a tetejüket és ízlés szerint szórjuk meg őket magokkal/sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokon 6 percig süssük őket, amíg ilyen szép színük nem lesz.

Csodás eredmény

A vaj rétegek megtették a dolgukat, szép leveles a bélzete. A megadott mennyiségnél több vajjal dolgozni felesleges, émelyítő lehet.

Melegen is fogyasztható, kakaó mellé, kávé mellé, lekvárral vagy nutellával kenve, de sósan szendvicsnek is kiváló. Kenjük meg krémsajttal/vajkrémmel, rétegezzük szalámival, sajttal, zöldségekkel és fogyasszuk egészséggel!

Amennyire könnyű, annyira laktató.

Gyerekeknek tízóraira, utazáshoz szendvics alapnak, vagy simán csak egy délutáni tea mellé is kiváló választás. Próbáljátok ki bátran! Nem tudjátok elrontani.

Persze ha jobban bíztok a megszokott dolgokban,

akkor készíthettek szendvicsalapnak más, hagyományos péksütit is. A képekre kattintva eléritek a recepteket.

Házi zsemle
Zsemle II.
Kiflik reggelire
Sós kiflik
Fatörzs kifli

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email