Bevallom, most először készítettem öregtésztás zsemlét. Nem igazán tartottam tőle, hiszen a kenyér is tökéletes mindig…ezzel sem lett másképp.

Annyi, hogy picit mások az arányok és kicsit gyorsabban megvannak a zsemlék, mint egy kiló kenyér. Az íze, illata és állaga fenomenális!

Alapok

Az alapul szolgáló öregtészta elkészítését pár hete ismét megosztottam.
Az öregtésztás kenyér receptje is nagyon régóta fent van a blogon.

 

JÖJJÖN A lényeg

Ismét Limara a recept forrása.

3 dl víz
2 tk só
2 ek olaj
20 dkg öregtészta
50 dkg BL80 (kenyérliszt)
1 tk cukor
1,5 dkg friss élesztő

Bár állítólag már ismét lehet friss élesztőt találni a boltokban, elmondanám, hogy a lefagyasztott élesztővel is minden remekül működik. Nem szükséges hagyni szobahőmérsékleten “felolvadni”, elég a tejet vagy vizet amivel a recept készül kicsit jobban felmelegíteni, majd belepottyantani a megfelelő adag élesztőt, elkeverni és simán felfut (ha kell).

 

A hozzávalókból a robotgép segítségével tésztát dagasztunk.
Hagyjuk lefedve duplájára kelni, de nem tesz neki rosszat, ha 20 perc után kissé átgyúrjuk a tésztát.
Ezután kb. 10-11 dekás darabokra osztjuk, pihentetjük, majd levirgoljuk. (Szépen a tenyerünkkel az ujjaink között gombóccá sodorjuk az asztalon.)
Ahogy a kenyeret, azt is úgy kellene sütni, hogy le legyen fedve.
Tehát egy laposabb tepsire rakosgatjuk a gombócokat, majd lefedjük egy mélyebb “zsírfogó” tepsivel.
Ismét hagyjuk duplájára kelni a bucikat.
A felső tepsit megspricceljük vízzel, majd 220 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük őket.
A sütési idő vége előtt 5-10 perccel én levettem a felső tepsit (és milyen jól tettem, mert hozzáértek a zsemlék, olyan szép magasak lettek), így szépen meg fognak pirulni a zsemlécskék.
A sütőből kivéve hideg vízzel megspricceltem őket, majd rácson hagytam kihűlni.

EZEK NEM LYUKAS BELSEJŰ PÉLDÁNYOK

Tömörek, de kellőképpen levegősek is. Ennél finomabb zsemlét maximum kovásszal lehetne készíteni, de azt nem szereti mindenki.
Kisülve, kihűlve szerintem simán bezacskózható és fagyasztható, így később csak ki kell kapni, szobahőmérsékleten hagyni felengedni, majd elkészíteni a szendvicset!

Ui.: A képek minőségéért bocs, este sültek ki, majd ahogy hűltek szendvics lett belőlük, amiket másnap férj vitt munkába, így esélytelen volt normális fotókat lőni. 🙂

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email