Erdélyben voltunk október végén – november elején. Félpanziós ellátást kértünk, így Szidónia hordta reggel és este a finomságokat a szálláshoz nekünk. Rendszeresen házi kovászos kenyeret hozott, ami egyébként mindennek ellenére nagyon finom volt, viszont kapásból feltűnt, hogy valami nem az igazi. Nem volt érett a kovász amivel készítették. Olyan nyersnek hatott a belseje. Meg volt sülve, de olyan érdekes volt az egész. Meg is állapítottuk, hogy ha itthon ilyenre sikerül a kenyér az nálunk a kukába került anno.

El is határozta, hogy amint hazaérünk elindítok egy kovászt, hogy mielőbb kenyeret süthessek és megmutassam legalább milyennek kellett volna lennie annak a kenyérnek. Na nem mintha nagy szakértője lennék a témának, életemben csak pár kovászos kenyeret sütöttem, de azért némi fogalmam volt a dologról.

Pénteken hazajöttünk, vasárnap reggel elindítottam a kovászomat. Íme, kovászoljatok velem. 🙂

Szabadfi Szabolcs (Szabi, a pék) videós tartalmait követtem most is, pontosan úgy, mint annak idején, amikor mindenki kovászt nevelt a karantén ideje alatt. Azonban most klasszisokkal jobb kenyereket sütöttem, aminek valószínűleg az oka az, hogy nem sima fehérlisztet használtam. Én most sima kenyérliszttel készítettem, de lehet felesben teljes kiőrlésű lisztből és kenyérlisztből is készíteni, ahogy tetszik…viszont mint mondtam én most a sima fehér kenyérlisztes verzióval kapcsolatban tudok nyilatkozni.

Kezdjük is.

1.nap (nálam reggel 8-kor)

Szerezz egy tiszta, kis befőttes üveget.

Innentől kezdve nagyon fontos, hogy minden egyes etetéskor az új üveget, amibe át fogjuk mérni a kovászt meleg vízzel öblítsünk át picit.

 

Az üvegbe mérjünk 50 gramm lisztet, majd öntsünk hozzá 50 ml/50 gr kézmeleg vizet.

 

Egy fakanál nyelével keverjük át teljesen, hogy ne maradjon benne száraz lisztszemcse. Tegyük rá simán az üveg tetejét és tegyük az egészet olyan helyre, ahol állandó hőmérséklet van. Ne radiátorra, ne fűtőtestre. Én betettem a sütőbe egy konyharuhába csavarva, de tehetitek a mikróba is. A lényeg, hogy nagyjából egyenletes melegben legyen. (Kb. 25-28 fokon.) Egyszer-kétszer tettem mellé egy edényben meleg vizet is és úgy csuktam rá az ajtót.

Hagyjuk 24 órát pihenni.

2.nap (reggel 8)

24 óra elteltével fel kell fedezz benne aprócska buborékokat. Ha ez így van, akkor lehet etetni. 🙂
Egy másik kis befőttes üveget öblíts át meleg vízzel, ebbe fogunk átmérni 50 grammot az első napi, átkevert kovászból.

Hozzá mérünk 50 gr lisztet és 50 ml/50 gr 28 fokos vizet. Egy fakanál nyelével alaposan átkeverjük.

 

Ismét lazán rátesszük a tetőt és ugyanúgy eltesszük pihenni, mint első nap. Ismét várunk 24 órát.

És hogy mi lesz a maradékkal, ami a tegnapi üvegben maradt? Kidobjuk. (Vagy ha éppen sütsz valami kelt tésztát/palacsintát, akkor nyugodtan a tésztához adhatod innentől bármelyik nap.)

3.nap (reggel 8, majd este 6)

Ha megnézed a kovászodat ismét apró bubikat kell láss. Ha a tetején még nem, az oldalán és az alján mindenképpen láthatsz. Az illata enyhén savanykás, gyümölcsös.

Átkeverjük a kovászt, majd egy másik befőttes üvegbe elismételjük az előző napit. Vagyis

átmérünk 50 gr kovászt, hozzáadunk 50 gr lisztet és 50 gr szobahőmérsékletű vizet.Mint mindig, most is alaposan keverjük át.

 

Ekkor én már egy kulacsban tartottam a vizet a konyhapulton, így biztosan mindig ugyanolyan hőmérsékletű lesz mint a kovászom, mert innentől kezdve a pulton hagyom azt is.

Minden etetéskor ugyanolyan lisztet használjunk, amivel elkezdtük a kovász nevelését. Amennyiben lisztet váltanánk a fejlődés megállhat vagy lelassulhat, ami nem baj, csak lehet újra 24 órát vagy többet kell várni arra, hogy aktivizálódjon a kovász.

 

Lazán rátesszük a kupakot és hagyjuk a pulton. Innentől kezdve lehet annyira aktív lesz, mint nekem is volt és már 10-12 óra múlva etetni fog kelleni.
Egy befőttes gumit ráhúzhattok az üvegre arra a szintre, ahol a tésztátok teteje van. Így látni fogjátok mennyire nőtt meg. Ha szépen lekapartátok a fakanállal az üveg belsejét keverés után, akkor látni fogjátok azt is, ha megnőtt, majd esetleg már összeesett.
Na ekkor kell etetni. Nálam ez estefelé esedékes is volt. Ilyenkor megismételjük a reggelit.

50 gr kovász+ 50 gr liszt+ 50 gr víz

 

4.nap – 5.nap – 6.nap – 7.nap

Reggel ismét etetünk és már lehet annyira erős, hogy akár már dél-2 körül ismét etetni fogtok, majd este 6-8 körül megint.

Mostmár napi 2x-3x is lehet etetni ha úgy látjátok – a szokásos módon: 50 gr kovász+50gr liszt+50 gr víz

 

 

8. nap

Reggel 8 körül

Ha elég erős a kovász, és szeretnénk, akkor felkészülünk a kenyérsütésre.
Ha nem szeretnénk még kenyeret sütni, akkor is tegyük meg a kovász etetését most egy kicsit más módon, mint eddig.

Egy nagyobb befőttes üveget keresünk, mert ha igazán erős a kovászunk nagyot fog nőni.

Kicsit erősítjük a kovászt:

50 gr kovász + 100 gr liszt (DUPLA MENNYISÉG MINT EDDIG) + 80 gr víz

 

Kenyérdagasztás előtt kb. 8 órával minden esetben így kell feletetni a kovászt!

 

Hagyjuk 8-12 órát érni.

Ha nem szeretnél ma kenyeret sütni belőle, akkor

délután 4 körül

Amennyiben kenyeret szeretnél sütni, akkor első körben autolizálunk. Ehhez kérlek most térj át a Süssünk kovászos kenyeret bejegyzésre. 🙂

keverd át a kovászt, majd

vegyél el belőle 50 grammot, tegyél hozzá 50 gramm lisztet és 40(!) gramm vizet. Ő LETT AZ ANYAKOVÁSZUNK! GRATULÁLOK!

 

Ha mostanában csak az anyakovász kinevelése volt a célod, akkor összekeverve zárd rá a tetőt és hagyd a pulton, amíg be nem indul, majd tedd 6 fokos hűtőbe. Hetente egyszer-kétszer etesd meg.

Hűtős anyakovász etetése hetente 1x-2x

Amikor látod, hogy kissé kezd összeesni az üvegben vedd ki és tedd a pultra 1-2 órára míg észhez tér. Ezután a szokott módon etesd meg, hagyd a pulton lezárva 1-2 órát, majd mehet vissza a hűtőbe. Ennyi az egész.

Ha szeretnél belőle kenyeret sütni vedd ki a hűtőből és hagyd hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Majd etetsd fel a 8. nap szerinti mennyiségekkel.
Abból a kovászból ismét fogsz tudni elrakni új, frissebb anyakovászt a hűtőbe. 😉

Megéri bíbelődni vele, szeretgetni, mert ilyen csodálatos kenyerek sülnek aztán ki belőle, amiket megfelelően tárolva tényleg napokig lehet fogyasztani. 🙂

Jó sütögetést! 🙂

Print Friendly, PDF & Email