Elég sok dolgot készítek itthon, magunknak. Most így esett ez az ételízesítővel. Bár nem sokat használok, de néha jól esne olyan ételekbe, amikbe egyébként mondjuk nem teszek zöldséget, hogy a maguk friss ízét kiadják.
Szóval készítettem egy adag ételízesítőt. Ugye a szárítás végére az elsőre nagy mennyiségnek tűnő adag bizony összemegy és a szép, élénk színek is kicsit megfakulnak, de az illata……
Amit én bele tettem:
1 nagy zeller gumó
1 karalábé
5 sárgarépa
3 petrezselyem
1 kápia paprika
1 zöld paprika
1 paradicsom (magok nélkül)
2 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
1 szál lestyán
1 nagy csokor petrezselyem zöld
3 szál zeller zöld
2 ek tengeri só
Minden zöldséget megtisztítottam, apró kockákra vágtam és egy sütőpapírral bélelt tepsire terítettem.
120 fokon 7-8 órán át (vagy10 ) szárítottam úgy, hogy a sütő ajtaját egy fakanállal kitámasztottam, hogy a keletkezett gőz kiszabadulhasson, ne keringjen odabent.
Néha-néha keverjük át.
Amikor kiszáradtak a zöldségek, húsdarálón ledaráljuk és összekeverjük sóval.
Nekem a tisztított zöldség mennyisége másfél kg volt.
Ehhez a mennyiséghez kevertem 2 ek sót.
Természetesen más arányokkal is készítheted, illetve tehetsz bele másféle zöldséget, vagy épp kivehetsz olyat, amit nem szeretsz. De érdemes elég széles skálában gondolkodni, akkor lesz igazán ízes.
Ezek a színek, mi!? Fú, eszméletlen. És az illatok…. Réka nem nagyon eszik zöldséget, gyümölcsöt, de ahogy kijött a sütőből csipkedett belőle. Szóval már megérte.
Na és trappista sajtot készítettetek már otthon? Ha nem, íme a mikéntje.
De még ezen kívül is rengeteg mindent készíthetsz házilag:
Készíts házilag fehér “csokoládét”
Egyelőre ennyi elég is!