IMG_4010

Valljátok be bátran, kinek jut eszébe a mai világban dolgozó családanyaként annyi dolog mellett egy városban sajtot készíteni? Nekem. És nem is vagyok vele egyedül. Egyáltalán nem. Valamikor régebben végig söpört egy sajt hullám a neten. Mondjuk nálunk mindig ez van, de most már fokozottan.

Ennek a sajtocskának az elkészítése igazán nem nagy kaland. Kezdők (mint én is), nyugodtan, bátran vágjanak bele! 🙂

Gyönyörű állaga lesz, reszelhető, olvasztható, ugyanolyan mint a bolti, csak erre szintén igaz, mint minden házilag készült társára: tudod mi van benne!

Annyi, hogy nem áll el annyi ideig, de ez nem is csoda, tekintve, hogy nincs benne állományjavító, tartósítószer, stb. De gyorsan elfogy! 😉

Azt nem mondom, hogy olcsóbban jössz ki, mintha megvennéd, de határozottan jobban jársz.

 

50 dkg tehéntúró (ha házilag készíted ezt is még jobb!)
1 l zsíros tej (én 2,8%-os boltiból készítettem, de a legjobb a házi)
6 dkg vaj
1 tojás
1 mk szódabikarbóna
1 púpozott kk só

A túrót a tejjel odatesszük főni, összeforraljuk, majd leszűrjük egy sűrű szűrőn.

A masszát egy lábosba visszatesszük, hozzáadjuk a vajat, a tojást, a szódabikarbónát és a sót.

Állandó keveréssel 10 percig főzzük kb.

Nyúlós lesz, csomómentes és összeáll.

(Amikor már épp azt hinnéd sose fog összeállni, összeáll! :))

Egy kis tálacskába töltjük és hagyjuk kihűlni.

Kiborítjuk, egy sütőpapírra téve hagytam a spajzban száradni majdnem egy egész napot! 🙂

IMG_3949

További képeket a Facebookon a Házi trappista sajt albumban találsz.

A receptet köszönjük HajniZolinak. 😉

Print Friendly, PDF & Email