Egyszerű, de nagyszerű étel. Akár hétvégére, akár egy különlegesebb vacsorára.
Ahogy mondani szokták nem csak a vadhúsnak áll jól a gyümölccsel való párosítás. És ez nagyon igaz.
Ehhez a húshoz egyébként is dukál valamilyen mártás, mert önmagában elég száraz lenne. Így, ahogy van tökéletes triót alkotnak a körettel együtt.
Kezdjük az egészet a hússal.
Combot vegyünk. Akár a dióját.
Nekem egy ilyen darabom volt a fagyóban. Olyan megsütve, mintha szárnya lenne. 🙂
Úgy egy kilót nyomott csupán.
Megmossuk és egy olajjal, vízzel megloccsintott tepsibe tesszük.
Ez kb. 4 evőkanál olívaolajat és úgy 2 dl vizet jelent.
A hús felületét bedörzsöltem sóval, borsot őröltem rá és kapott egy picinyke sertéshús fűszersót.
250 fokra előmelegített sütőbe toltam.
Fél órán át hagytam ott, majd mellé dobtam pár általam tavaly aszalt paradicsomot és 2 hagymát tisztítva, negyedelve.
Mindemellett pedig mérsékeltem a hőt 150 fokra.
Lassan sütve szaftosabb marad a hús.
Ja és lefedtem alufóliával.
Úgy egy óra múlva rá lehet tekinteni, átbökni egy hústűvel, megpuhult-e már. Ez függ a hús alakjától. Nekem magasabb volt.
Locsoljuk is meg a lével, ami körülötte van.
Ha már puha belül, vegyük le az alufóliát és kapcsoljunk ismét kakaóra, olyan 200 fokra és barnítsuk meg a tetejét.
Közben sűrűn locsolgassuk a szafttal, úgy nagyon finom lesz, nem szárad ki! 😉
Amikor késznek ítéljük vegyük ki és tegyük rá vissza az alufóliát.
Addig, míg a hús sül, elkészítjük a szilvamártást.
20 dkg szilva
2 dl vörösbor
4 ek cukor
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
Mártás sűrűségűre forraljuk.
Kb. 1 kg burgonya
2 tojássárgája
20 dkg finomliszt
kb 2 mokkáskanál só
2 csipetnyi szerecsendió
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.
Elkészítjük burgonyapürének. Összetörjük és sózzuk.
Ha van maradék krumplipürénk, használjuk azt.
A kihűlt burgonyát, a tojássárgáját, a lisztet összegyúrjuk, megsózzuk, a szerecsendióval fűszerezzük és 10 percig állni hagyjuk.
Gyúródeszkán hüvelykujjnyi vastag rúddá nyújtjuk, formáljuk és kis hengerekre vágva zsemlemorzsában megforgatjuk.
Bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük, végül papírszalvétára szedve a felesleges zsiradékot leitatjuk róla.
Persze a hagyományos kroketthez “csupán” némi liszt hozzáadása szükséges, ám nekem úgy szétfolyt az egész a forró olajban. :/
Tehát. A husit szépen felszeleteljük, mellé teszünk pár krokettet, a húst leöntjük a mártással és tálalhatjuk is. Nagyon finom!
Egyszerű, de nagyszerű. Nem igaz?
Jó étvágyat kívánok az ebédhez! 😉
Egyéb főétel ötletek a blogon:
Fehérboros csirke szőlővel, barackkal
Bográcsos pörkölt a kert ajándékaival
Hamburger készítése A-tól Z-ig
Cukkini csónak – töltve, sülve
Chillis bab tortilla köntösben és a kis babaházunk készülőben
Egyszerű, kiadós (maradékfelhasználós) húsimádó fogás
Paradicsomos, lencsés sült fussilli