IMG_7572Ha szilveszter, akkor lencse. Ha lencse, akkor elsősorban főzelék. Legalábbis sokunknak ez jut először eszébe. Aztán persze jön a saláta verzió, leves vagy püré, ki hogyan szereti. A lényeg, hogy mi nem nagyon szoktunk lencsét fogyasztani, de most (tekintve a tavalyi szilvesztert és az idei évet) úgy döntöttem lencsét lencsével fogunk enni, szigorúan szárnyas nélkül, malaccal. Nem vagyok babonás, ezért tavaly nem is érdekelt, hogy baromfi virslit eszek-e vagy sem. Naná, hogy azt ettem. És elnézve a 2013-as évünket inkább nem kockáztatok többször! Nem hagyom, hogy elrepüljön a szerencsénk és szeretném, ha sosem lenne üres a tárcánk, úgyhogy szerencsehozó falatokra fel! Ez az idei mottó!

Az igazság az, hogy idén szilveszterkor párom dolgozik és magamnak meg a csajoknak igazán nem kell nagy felhajtás, tehát sok kaja sem lesz. Mert felesleges. Az is lehet, hogy a mai lencsefőzelék kitart, de lehet készítek még valami keltet…kiderül hamarosan.

Egy biztos: Petrámmal megvárjuk az éjfélt (én legalábbis), aztán a rózsaszínre festett hajukat sapka alá rejtve kiállunk a nagykapu elé, hogy az előttünk levő téren megnézzük a tűzijátékot, amit a környék lakói dobnak össze.

Központi tűzijáték már évek óta nincs felénk, így a város ezen negyedének gyakorlatilag saját tűzijátéka van -ami több, mint egy órás szokott lenni és nagyon szép (annak ellenére, hogy nem profi pirotechnikusok rakták össze, hanem a háziorvosunk és vendégei szállítják talicskán). 😀 A város több pontjáról ide vonzza ez a program az embereket, úgyis olyan ritkán látunk tüzijátékot! 😀 Szóval nekünk ez a program. Petrának egy pohár gyerekpezsgő, anyának egy üveg felnőtt pezsgő és alvás. 🙂 Jó sokan lesznek kint, mindenkivel koccintunk egyet…telefonálok apának – mikor már elvonul a mobilhálózatot megterhelő mindenkitfelkellhívnirögtönéjfélkorésazonnalboldogújévetkellkívánni hullám. 😀 És alvás. Nagy buli lesz! 😀

Szóval íme a nálunk klasszikus lencsefőzelék receptje:

500 gr lencse
450 gr tejföl (1 nagy)
2 ek étkezési keményítő3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
3 l víz
1 csík füstölt bordaporc, füstölt csülök vagy bármilyen füstölt hús
ecet (10%-os)

A lencsét alaposan megmossuk, többször is cseréljünk vizet rajta, mert lehet nagyon szennyezett is.
Ha ezzel megvagyunk, tegyük fel 3 liter vízben főzni a lencsét a füstölt hússal, az apróra vágott vagy áttört fokhagymával, babérlevelekkel és némi sóval. Figyeljünk, mert a füstölt húsok sósak, így csak keveset tegyünk bele, ha szükséges a főzés végén még utána sózunk!
Ha a lencse megpuhult és a hús is megfőtt, akkor szedünk ki a lencse levéből egy tálba, elkeverjük benne simára a keményítőt, majd belekeverjük csomómentesre a tejfölt és az egészet visszaöntjük a lábasba. Elkeverjük, összerottyantjuk.
Kóstoljuk, ha szükséges sózzuk, vagy ízlés szerint fűszerezzük.
Rottyanás után elzárjuk alatta a hőforrást, majd ízlés szerint ecettel ízesítjük.

 

Azért vannak ötleteim szilveszterre, ha vendégeink jönnének miket készítenék. A tavalyi ötletelőt itt megnézhetitek:

Szilveszteri ötletelő

Meg aztán ott vannak a szerencsesütik:

Szerencsesüti

Aztán ha hirtelen szeretnénk rittyenteni valami piácskát, de nem akarunk tőle nagyon beállni:

Baileys vol.2.

Avagy egyéb alkoholos nyalánkság:

Likőrök

Mindezek után pedig egy dolog maradt csupán, mégpedig hogy megköszönjem Nektek, hogy 2013-ban is olvastátok a sületlenségeimet és sültjeimet, hogy velem voltatok és támogattatok és azt, hogy szerettétek amit csinálok! Isten tartsa meg jó szokásotokat 2014-ben is! ;D

Vicc mentesen pedig Sikerekben, Gazdagságban, Egészségben és Szeretetben Gazdag

szilveszter_cikkbe

Boldog Új Évet Kívánok!

Print Friendly, PDF & Email