IMG_7052

Most először sűrítettem önmagával főzeléket, de meg kell mondjam életem legjobb krumplifőzijét dobtam így össze! Igen, krumplifőzeléket. Nem vicces, sokan vannak, akik csak most ismerkednek a konyhai teendőkkel és a főzéssel, nekik is nagy segítség lehet az alább leírt szösszenet. De egyébként hébe-hóba érdemes készíteni ezt is, mert ugye fő a változatosság és főzeléket is kell enni, jó gyerekekhez méltón! 🙂

Igazából nem mértem semmit, a burgi kb. mennyiség. Érdemes a főzelékeket egyébként önmagukkal sűríteni. Egészségesebb és finomabb. Ez általában úgy működik, hogy a főzelék maximum felét egy másik tálba átmerve botmixerrel összepürésítjük és a kapott “masszát” vissza öntjük a lábasban rotyogó másik félhez.

 

Kb. 1 – 1 és 1/2 kg burgonya1 fej vöröshagyma
2 babérlevél
só, bors, pirospaprika
tejföl

A burgonyát megtisztítva, felkockázva feltettem sós vízben főni annyi vízzel, amennyi épp ellepte és 2 db babérlevéllel.
Amikor megpuhultak a kockáknak nem nevezhető absztrakt formájú krumpli, akkor az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteltem, természetesen addig, míg teljesen összeesett. A végén elkevertem benne úgy egy teáskanálnyi pirospaprikát.
Kiveszem a babérleveleket, nincs rájuk többé szükség.
Egy tálba tettem a hagymát és hozzá kanalaztam a tejfölt (nagyjából egy nagy doboznyinak a felét használtam fel), valamint a főzelék alap felét. Krumplistul, levestül. Ezt mind összebotmixereztem, majd visszaöntöttem folyamatosan kevergetve a  lábasba az egészet.
Be is sűrűsödött szépen, kóstolás…mi kell bele, só? Bors? Tegyük bele, amit megkíván az ízlésünk és ehetjük is. 🙂
Én habarni szoktam a főzelékeket, a rántást nem nagyon szeretem, de persze ha valami nagyon megkívánja, hát berántom…

 

Feltétként kínálhatunk sült virslit, pörköltet vagy aki amit szeret.

Print Friendly, PDF & Email